12/01/2011

Vragen en antwoorden over nieuw Mestactieplan

Terug naar artikeloverzicht

Enige tijd geleden heeft Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege een voorstel van nieuw Mestactieplan (2011-2014) aan de Europese Commissie overgemaakt. Diverse overlegrondes met de Commissie leverden alsnog geen akkoord op. In afwachting van de beslissing van de Commissie wenst de minister de landbouwers over het nieuwe MAP te informeren. Zij staan voor de start van het nieuwe bemestingsseizoen en zitten met vragen over het nieuwe actieprogramma.  

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Zolang er geen nieuw MAP is, wil ik de landbouwers vragen voorzichtig te zijn. Dat het nieuwe MAP van de landbouwers bijkomende inspanningen zal vergen om de waterkwaliteit te verbeteren, lijdt geen twijfel. De Europese Commissie zal daar strikt op toezien. Samen met de Mestbank roep ik daarom de landbouwers op heel omzichtig om te gaan met de bemesting en goede landbouwpraktijken toe te passen.”

In afwachting van de beslissing van de Europese Commissie wil de minister de sector informeren over enkele belangrijke vragen. 

Welke bemestingsnormen?

De bemestingsnormen voor 2011 liggen nog niet vast. Verwacht wordt dat als het bemestingsseizoen volop op gang komt, de bemestingsnormen gekend zullen zijn.

Landbouwers moeten er wel rekening mee houden dat er (voorlopig) geen derogatie is.  De derogatie kan pas verleend worden als er met Europa een akkoord is over het Mestactieplan. 

Hoeveel en wanneer uitrijden?

Het staat vast dat de bemestingsnormen voor stikstof en fosfaat aangepast worden. Hoe ze zullen wijzigen, staat nog niet voor 100% vast.

Voor dierlijke mest blijft de 170 N (kg/ha, jaar) wel behouden voor bijna alle teelten ( gras, mais, bieten, aardappelen, ….). Voor N-arme gewassen moet gerekend worden met  een norm van 120/125 kg N. 

Hoewel landbouwers vanaf 15 januari hun stalmest kunnen uitrijden, raadt de Mestbank hen aan om dat nu nog niet te doen en die mest op de kopakker op te slaan. Wie toch al stalmest wenst toe te dienen voor er volledige duidelijkheid is over de nieuwe bemestingsnormen en rekening houdt met 170 N (kg/ha, jaar) uit rundveemest, zal ook geen problemen hebben met de te verwachten bemestingsnormen voor fosfor. 

Voor kunstmest zullen de stikstofnormen volledig veranderen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de nieuwe normen voor kunstmest gekend zijn bij de start van het nieuwe bemestingsseizoen. Uitrijden van kunstmest is sowieso verboden tot en met 15 februari. 

Derogatie?

De derogatie gold tot eind vorig jaar. De wetgeving rond derogatiemest en analyseverplichting is vervallen op 1 januari 2011. Het is wachten op het akkoord van de Europese Commissie over het nieuwe MAP vooraleer over een nieuwe derogatie onderhandeld kan worden.

Wellicht is er pas halfweg mei klaarheid of en welke derogatie mogelijk is. Zodra de derogatie is goedgekeurd, zal de Mestbank daarover zo snel mogelijk communiceren. 

Wie dan voor derogatie in aanmerking wil komen, houdt het best minstens nu al rekening met de voorwaarden die bij de vorige derogatie van toepassing waren:

  • Geen pluimveemest of varkensmest ( ook geen effluenten) op derogatiepercelen
  • 2/3 van de mest voor 15 mei
  • Noteer het gebruik van uw messtoffen (register)
  • Neem de nodige voorjaarstalen
  • Scheuren van grasland alleen in het voorjaar

Hoe praktisch?

Landbouwers die al gaan bemesten of afspraken maken met andere landbouwers over hun mestafzet leggen in afwachting van meer duidelijkheid over de bemestingsnormen best de nodige omzichtigheid aan de dag. Het is aangewezen om een veiligheidsmarge in rekening te brengen. Het is aan te raden op dit moment niet de volledige bemestingsnormen van 2010 in te vullen. Eens  de bemestingsnormen gekend zijn, kan bekeken worden hoeveel meststoffen dan op de betrokken percelen en teelten nog benut kunnen worden. 

Vlaams minister Joke Schauvliege: “De onderhandelingen met de Commissie verlopen zeer moeizaam. De eisen van de Commissie over een versnelde verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater liggen immers bijzonder hoog. Ik stel echter alles in het werk om nog voor de start van de uitrijperiode tot een werkbaar en haalbaar actieplan te komen dat weliswaar bijkomende essentiële beperkingen zal opleggen, maar de Vlaamse land- en tuinbouw niet hypothekeert.”