08/11/2006

Voorstel van nieuw mestdecreet

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag wordt het voorstel van nieuw mestdecreet voorgesteld, waarvan de besprekingen door minister Peeters samen met de parlementairen van de meerderheid zijn afgerond. Dit voorstel van nieuw mestdecreet is nu klaar om in het Vlaamse Parlement te worden ingediend.

Vandaag wordt het voorstel van nieuw mestdecreet voorgesteld, waarvan de besprekingen door minister Peeters samen met de parlementairen van de meerderheid zijn afgerond. Dit voorstel van nieuw mestdecreet is nu klaar om in het Vlaamse Parlement te worden ingediend.

Deze besprekingen werden gevoerd door :

Minister Peeters
Erik Matthijs en Tinne Rombouts (CD&V)
Patrick Lachaert en Karlos Callens  (VLD)
Bart Martens, Andr Vannieuwkerke, Jos Bex (Sp.a-Spirit)

En verder vertegenwoordigers van het kabinet landbouw en andere kabinetten

Historiek

Juli 2004 - Vlaams Regeerakkoord
Er komt een nieuw mestdecreet dat vereenvoudigd, transparant en meer resultaatgericht zal zijn, zonder te raken aan de milieudoelstellingen zoals Europees bepaald. De opbrengst van de heffingen moet aangewend worden voor stimulerende maatregelen in de sector.

22 juli 2005 Visienota van Minister Peeters "Naar een nieuw mestbeleid in Vlaanderen" goedgekeurd door de Vlaamse regering

22 september 2005 Arrest van het Europees Hof van Justitie in de zaak C-221/03 waarbij de lidstaat Belgi veroordeeld werd omdat zowel Vlaanderen als Walloni in 1999 op onvoldoende wijze de nitraatrichtlijn van in hun rechtssysteem hadden gemplementeerd.

28 november 2005 Europese Commissie legt aan Vlaanderen de verplichting op het ganse grondgebied als kwetsbare zone water af te bakenen.

6 december 2005 Aanvang besprekingen met de Europese Commissie betreffende de uitvoering van het arrest van het Europees Hof en betreffende een nieuw Vlaams actieprogramma tot implementatie van de nitraatrichtlijn.

8 februari 2006 Minister Peeters organiseert Ronde Tafel betreffende mestverwerking in Meise 

7 juli 2006 Vlaamse regering keurt de concepttekst van een nieuw mestdecreet goed.

Tussenliggende maanden 2006 Stuurgroep Vlaamse Mestproblematiek, bestaande uit o.m. de natuurverenigingen, landbouworganisaties en voedingsindustrie, brengt over de concepttekst verschillende adviezen uit. Ook het Vlaams Cordinatiecentrum Mestverwerking wordt door de minister om advies gevraagd.

7 november 2006 Parlementaire werkgroep bestaande uit Vlaamse volksvertegenwoordigers van de meerderheidspartijen en leden van de ministerile kabinetten bereikt samen met minister Peeters overeenstemming over een nieuw voorstel van decreet, dat door betrokken volksvertegenwoordigers ingediend wordt in het Vlaams Parlement.

1 januari 2007
Het is de bedoeling dat het nieuwe mestdecreet in voege zal treden op 1 januari 2007.

Kernpunten van het voorstel van decreet (PDF)

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters

_______________________________________

Extra info :