16/08/2006

Voorontwerp milieuschadedecreet consulteerbaar op www.milieuschade.be

Terug naar artikeloverzicht

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur brengt op 4 september 2006 alle belanghebbenden bijeen voor een rondetafel over het voorontwerpdecreet milieuschade. Met dit initiatief wenst minister Peeters op basis van een voorontwerptekst, een overleg te organiseren voorafgaand aan de eigenlijke wetgevende procedure. Op die manier hoopt hij te komen tot een betere en transparantere implementatieregelgeving die kan steunen op een breed maatschappelijk draagvlak.

Vanaf vandaag 16 augustus 2006 zal de tekst van het voorontwerp van MilieuSchadeDecreet (MSD) te consulteren zijn via de website www.milieuschade.be en kan iedereen die zich betrokken voelt, zijn opmerkingen en/of commentaar doormailen via het e-mail adres milieuschade@vlaanderen.be. Vertegenwoordigers uit de bedrijfswereld, de milieuverenigingen, de banken, de verzekeraars en de administraties ontvingen reeds een uitnodiging van minister Peeters voor deze consultatie over het voorontwerpdecreet milieuschade, dat vorm moet geven aan de om te zetten Europese richtlijn milieuschade van 21 april 2004.

Vlaanderen heeft tot 30 april 2007 de tijd om uitvoering te geven aan de Richtlijn Milieuschade. 

De Europese richtlijn milieuschade heeft als doel een kader vast te stellen voor het voorkomen en herstellen van milieuschade. Het is gebaseerd op het beginsel dat de vervuiler betaalt en laat exploitanten die milieuschade, of een onmiddellijke dreiging van milieuschade hebben veroorzaakt, opdraaien voor de kosten van preventie en herstel. Op die manier worden exploitanten aangespoord om maatregelen te nemen en duurzame praktijken te ontwikkelen om het risico op milieuschade te beperken.

De uitgangspunten van het voorontwerp van milieuschadedecreet van minister Peeters zijn:

(1) een tijdige en (2) correcte omzetting van de milieuschaderichtlijn. Conform het Vlaamse Regeerakkoord worden bij de implementatie geen strengere bepalingen ingevoerd dan wat Europa vereist en wordt er niet aan (3) "gold-plating" gedaan.
Tegelijkertijd is het de bedoeling om bij de omzetting de nodige garanties op (4) rechtszekerheid te bieden en de tekst van de richtlijn op een aantal punten leesbaarder te maken. De omzetting in Vlaanderen bestaat uit het opzetten van een (5) afzonderlijk decretaal kader. Daarbij worden de nodige aanpassingen en afstemmingen aangebracht aan/met het Decreet Natuurbehoud, het Decreet Integraal Waterbeleid en het Bodemsaneringdecreet.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters