21/10/2003

Voorlopige vaststelling van Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) "Leuven-Noord"

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse regering stelde het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Leuven-Noord" voorlopig vast.

Leuven-Noord betreft een belangrijke locatie in de verdere economische ontwikkeling van de stad Leuven. Om ontwikkelingen in die richting mogelijk te maken is er nood aan een herbestemming en herinrichting van verschillende zones binnen het plangebied.

Vooreerst wordt, met het oog op een verbeterde verkeersontsluiting van het gebied, het op- en afrittencomplex nr. 20 van de E314 heringericht. Hieraan gekoppeld wordt een nieuwe brug over het Kanaal Leuven- Dijle voorzien, waardoor de verkeersonveilige op- en afrit nr. 19 kan opgeheven worden en de woonkern van Wilsele ontlast wordt van doorgaand zwaar verkeer.

Binnen het plangebied wordt de Aarschotsesteenweg gedeeltelijk verlegd zodat een directe verbinding kan gemaakt worden met het nieuwe op- en afrittencomplex.

Ter hoogte van het spoorwegplateau wordt een zone voor openbaar nut en gemeenschapsvoorzieningen voorzien, die enerzijds het gebied in de toekomst vrijwaart voor gewenste ontwikkelingen en anderzijds op korte termijn de aanleg van bijkomende sporen en een nieuwe ontsluitings- weg mogelijk maakt.

Met het oog op de leefbaarheid van de woonzones van Kesseldal wordt de bestaande bufferzone ten oosten van het spoorwegplateau versterkt en uitgebreid.

Na de voorlopige goedkeuring door de Vlaamse regering zal het plan tijdens een openbaar onderzoek gedurende twee maanden te raadplegen zijn. De exacte data van dit openbaar onderzoek zullen via verscheidene media aan de bevolking meegedeeld worden.

Bron: persdienst Vlaamse regering