26/04/2019

Voorlopige bandingfactor zet licht op groen voor drijvend zonnepanelenpark in Dessel

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters heeft in een ministerieel besluit de voorlopige bandingfactor van 0,994 vastgelegd voor het drijvende zonnepanelenpark ‘Floating PV Groeve Schans Sibelco’ in Dessel. Op basis van de voorlopige bandingfactor krijgt de investeerder een idee van de steun waar hij recht op heeft. Na de aflevering van de omgevingsvergunning wordt de definitieve bandingfactor toegekend. Lydia Peeters: “Dit eerste Vlaamse drijvende zonnepark met innovatieve technologieën heeft een piekvermogen van 5 MW. Het grootste deel van de stroom gaat rechtstreeks naar zandontginningsbedrijf Sibelco. De inzet van innovatieve zonnepanelen maakt dit project extra interessant.”

Om grote zonneprojecten te realiseren, blijft steun nodig van de Vlaamse overheid. Sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013 werd er in eerste instantie geen enkel groot zonnepark met een vermogen groter dan 750 kW meer gebouwd. Toen is ook beslist om de steun per project toe te kennen op basis van een bandingfactor. Dat is de variabele factor waarmee de prijs van de groenestroomcertificaten mag worden vermenigvuldigd om een project rendabel te maken. Het systeem voorkomt tegelijk oversubsidiëring.  

Het Vlaams Energieagentschap besliste nu dat het PV-project Groeve Schans Sibelco voorlopig een bandingfactor van 0,994 krijgt, wat overeenkomt met ongeveer 92,4 euro per opgewekte MWh voor een periode van 10 jaar. Het eerste drijvende zonnepark in Vlaanderen met innovatieve technologieën wordt geïnstalleerd op de plassen van zandontginningsbedrijf Sibelco en zal een piekvermogen hebben van 5 MW.

Innovatie

Naast de 70 procent standaard drijvende zonnepanelen, zal dertig procent van een nieuwe soort zijn: panelen met trackers die de zon steeds volgen, met een verhoogde helling tot 30 graden, dubbelzijdige zonnecellen en een actief koelsysteem. Het zandontginningsbedrijf Sibelco zal het grootste deel van de geproduceerde elektriciteit afnemen. Het resterende deel zal op het net worden geplaatst.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “We verwachten een hoger rendement van deze drijvende zonnepanelen vanwege de nieuwe technologieën. Steun van de Vlaamse overheid blijft nodig voor de rendabiliteit, maar we vermijden oversubsidiëring.”

Tom Vanham, directeur van LRM reageert verheugd: “De Limburgse investeringsmaatschappij LRM, Group Machiels, EDF Luminus en SCR-Sibelco, samen de partners van Floating PV NV, zijn zeer tevreden met de verkregen steun. Door de realisatie van dit groot drijvend zonnepark zet Vlaanderen zich nog sterker op de kaart als innovatieve regio. De fabriek van Sibelco in Dessel kan meer dan de helft van de geproduceerde zonnestroom ter plaatse verbruiken.”

 

Bron: ©2019 Lydia Peeters - Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie