03/10/2005

Voor een verstandig gebruik van energie.

Terug naar artikeloverzicht

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken,Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft vandaag naar aanleiding van de start van de oktobermaand van de energie, waarin energiebesparing in de kijker wordt geplaatst, een overzicht van zijn maatregelen gebracht voor een verstandig gebruik van energie.  In de eerste plaats zijn het de huidige hoge brandstofprijzen die een rationeel energiegebruik absoluut noodzakelijk maken. Maar om de doelstellingen inzake broeikasgassen te halen, moet het energiegebruik hoe dan ook teruggedrongen worden. Dit is een gezamenlijke opdracht van zowel de industrie en transport alsook van de landbouw, diensten en huishoudens.

In uitvoering van het Vlaams Regeerakkoord en zijn Beleidsnota Energie stelt minister Peeters een aantal maatregelen voor die reeds in gang gezet zijn of weldra in werking zullen treden. Ingevolge de gestegen brandstofprijzen vindt de minister het nuttig en noodzakelijk de maatregelen nogmaals kenbaar te maken, en aldus bij te dragen tot de beoogde overgang van bewustmaking naar gedragsverandering.

Daarbovenop zal de Vlaamse klimaatconferentie, die op initiatief van minister Peeters op 6 juni 2005 is opgestart, bijkomend nieuwe voorstellen doen om tegemoet te kunnen komen aan de uitdagingen op vlak van rationeel energiegebruik en het Kyoto-protocol. Op 18 oktober wordt een eerste bilan opgemaakt van de Vlaamse Klimaatconferentie. Minister Peeters wenst niet vooruit te lopen op de resultaten van het overleg. Wel wenst hij er de aandacht op te vestigen dat bijkomende inspanningen nodig zijn om een duurzame oplossing te bieden voor het aanwenden van vaak schaarse en soms schadelijke hulpbronnen.

De minister streeft er naar zowel de economische en sociale noden van gezinnen en bedrijven op korte termijn te lenigen alsook rekening te houden met de ecologische leefbaarheid op lange termijn. Besparen op energie is namelijk niet alleen besparen op t(on)o(lie)e(quivalent) of P(eta)J(oule) of M(ega)W(att) maar ook op CO2 en euro's. De keuze bij uitstek deze korte en lange termijn doelstellingen te combineren, omvat enerzijds tal van andere maatregelen en anderzijds een beleid dat een verstandig omgaan met energie bepleit.

Minister Peeters wil op die manier burgers, ondernemingen, verenigingen en overheden aansporen de stap te zetten van het niet altijd even efficint omgaan met energie naar een weloverwogen energiebesparing.

Hierbij moet Vlaanderen rekening houden met het internationaal gegeven van de brandstofprijzen zelf (geopolitiek, aanzuigeffect, orkanen en speculatie), en de federale bevoegdheid ervan (zowel tarieven als productie en concurrentie).

Om een doeltreffend en doelmatig Vlaams energiebeleid te voeren, dienen de maatregelen coherent te zijn en dus gecordineerd te worden, zowel op het Vlaamse niveau (met huisvesting, onderwijs, zorg of landbouw) als met het federale niveau (federale bijdrage, Kyoto- of broeikasgasemissiereductiefonds, Fedesco en energiebesparingsfonds).

Lees meer (klik hier)