04/04/2005

Vogels broeden steeds vroeger

Terug naar artikeloverzicht

Vogels bouwen almaar vroeger in het jaar hun nest. Gemiddeld broeden de vogels ruim een week eerder dan 20 jaar geleden, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland na een studie waarin de effecten van het veranderende klimaat voor de natuur werden onderzocht.

De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat het gras eerder en sneller groeit, waardoor bijvoorbeeld de de vonste van het eerste kievitsei zo'n 12 dagen eerder ligt dan rond 1900.

Ook de insecten worden vroeger in het jaar actief, waardoor insecteneters eerder voedsel voor de kroost vinden. Vergeleken met 1986 broedt de pimpelmees tegenwoordig circa tien dagen eerder. De pimpelmees zorgt ervoor dat hun jongen opgroeien als de beschikbaarheid van insecten het grootst is.

De afgelopen dertig jaar is het gemiddeld 1,5 graad Celsius warmer geworden in Nederland. En de gevolgen daarvan zijn echt meetbaar.

De bonte vliegenvanger, die overwintert in West-Afrika, keert ondanks de warmere lentes niet eerder terug. De vogel broedt wel sneller na aankomst: zeven dagen eerder.

Meer informatie en grafieken vindt u op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland.

Bron: CBS