09/05/2003

Vogelpest: Dua onderhandelt met Europa over steunmaatregelen

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams milieuminister Vera Dua onderhandelt volgende week met de Europese Commissie over steunmaatregelen voor de pluimveehouders die getroffen zijn door de vogelpest. De minister denkt zowel aan overbruggingskredieten als aan heropstartpremies. Momenteel wordt de schade door leegstand geraamd op zo een 5 miljoen euro. Daarvan zal een bepaald percentage worden vergoed.

Het uitbreken van de vogelpest in Vlaanderen heeft voor vele pluimveehouders ernstige financile gevolgen. Alle operationele kosten voor de opruimingen worden door de federale overheid gedragen en voor de waarde van de vernietigde dieren is er een vergoeding vanuit het Sanitair Fonds.

Daarnaast lijden alle pluimveehouders, zowel binnen de afgebakende gebieden (omwille van de opruiming) als buiten de afgebakende gebieden (omwille van de verplichte stand - still) een aanzienlijke economische schade door de abnormale leegstand. Gezien het verbod op transport van broedeieren werden gedurende ruim twee weken geen broedeieren meer ingelegd in de broeierijen en door het verbod op het vervoer van eendagskuikens wordt de opzet van eendagskuikens (zowel voor slachtkippen als voor legkippen) grondig verstoord.

Minister Dua wenst de heropstart van de pluimveesector na deze crisis te ondersteunen om ook de leefbaarheid te vrijwaren. Daartoe werden de mogelijkheden onderzocht om deze geleden economische schade te vergoeden. De eerste ramingen zijn gemaakt. Via een premie voor de inkomstenderving kan het opgelopen verlies door deze leegstand gedeeltelijk gecompenseerd worden. Dit kan echter slechts mits toelating van de Europese Commissie. Volgende week wordt reeds aan de hand van een concreet voorstel de onderhandelingen gestart.

De minister voorziet twee vormen van tegemoetkoming :

  • toekenning van steun op een overbruggingskrediet dat gelijk is aan de schade ingevolge leegstand (rentesubsidie: 3 % gedurende 3 jaar) en  80 % gewestwaarborg op het overbruggingskrediet.
  • een compensatie voor de schade ingevolge leegstand (via een
    heropstartpremie)

Als basis voor de berekening zou een forfaitaire vergoeding per dag (gebaseerd op vaste kosten en inkomensderving) kunnen toegekend worden voor de periode van abnormale leegstand.

info : Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. : (02) 553 27 81
e-mail : persdienst.dua@vlaanderen.be