18/07/2017

VMM onderzoekt verzilting grondwater per helikopter

Back to article overview
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) onderzoekt vanaf 18 juli de verzilting van het grondwater in het kust- en poldergebied. Dat onderzoek gebeurt vanuit de lucht per helikopter.
 
Wat meten?
Het grondwater in het kust- en poldergebied is van nature verzilt waardoor je er zowel zoet, brak als zout water aantreft. Bedoeling van het onderzoek is om de juiste verdeling tussen de verschillende soorten water te meten en in kaart te brengen. Aansluitend wordt ook onderzocht in hoeverre lokale maatregelen de zoetwaterbeschikbaarheid kunnen vergroten om de klimaatuitdaging aan te gaan en een oplossing te bieden in periodes van droogte.
 
Hoe meten?
Een helikopter vliegt systematisch langs lijnen op 250 m afstand van elkaar. Onderaan de helikopter hangt een hoepelvormige meetsonde van 30 op 11 meter. De helikopter vliegt op lage hoogte (65 meter) zodat de meetsonde 30 meter boven de grond hangt. De snelheid is 30 tot 60 km/u.
 
Door het uitzenden van een elektromagnetisch veld worden gegevens verzameld over het geleidend vermogen van de ondergrond. Hieruit wordt de verziltingsgraad van het grondwater afgeleid. De elektromagnetische straling is onschadelijk voor mensen en dieren.
 
Wanneer meten?
De vluchten starten op 18 juli en zullen een 3-tal weken duren. Er kan alleen gevlogen worden als de weersomstandigheden dat toelaten. Er mag dus geen mist, sterke wind, onweer of te lage bewolking zijn.
 
Je kan volgen op welke dagen en in welke zones we vliegen op https://www.vmm.be/water/projecten/topsoil 
 
Waar meten?
Het kust- en poldergebied vanaf de Franse grens tot het Boudewijnkanaal, het noorden van het Meetjesland en Linkerscheldeoever. Dat betekent dat de helikopter boven de volgende gemeenten zal vliegen: Alveringem, Assenede, Beveren, Blankenberge, Bredene, Brugge, De Haan, De Panne, Diksmuide, Gistel, Houthulst, Jabbeke, Koekelare, Koksijde, Lo-Reninge, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostende, Oudenburg, Sint-Gillis-Waas, Sint-Laureins, Veurne, Ichtegem, Vleteren en Zuienkerke.
De helikopter zal bijna niet boven bebouwd gebied vliegen. Waar het wel moet, zal dat beperkt zijn én op grote hoogte gebeuren.
 
Waarom meten?
De zoetwatervoorraden in het kustgebied worden in het kader van het Europese project TOPSOIL in kaart gebracht. Binnen dit Europese project werken verschillende landen samen rond een betere weerbaarheid tegen klimaatverandering.
Op Linkerscheldeoever gebeuren de metingen in samenwerking met MOW-afdeling Maritieme Toegang, het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en het Agentschap voor Natuur en Bos.
De verdeling tussen zoet, brak en zout water werd al eens in kaart gebracht in de jaren 1960 en 1970. Het poldergebied maakte intussen heel wat ontwikkelingen door die de verhouding beïnvloed hebben. Ook voor toekomstige projecten en voor drinkwaterwinning is kennis over de verziltingsgraad van belang.
 
Consortium
De metingen worden uitgevoerd door een consortium bestaande uit Deltares, SkyTEM, Universiteit Gent, TNO, Inagro en De Watergroep.
 
Goed om weten
Het is niet uitgesloten dat paarden kunnen schrikken van de grote zwevende hoepel of het geluid van de helikopter. We bevelen daarom aan om dieren (voornamelijk paarden) op een veilige plaats te stallen gedurende het onderzoek. Andere dieren zoals runderen blijken geen of nauwelijks hinder te ondervinden van helikoptervluchten bij gelijkaardig onderzoek in het buitenland.
 
Bron : VMM