25/04/2003

VLAREM aangepast voor landbouwbedrijven

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vera DUA, Vlaams minister van leefmilieu en landbouw, principieel beslist de afstandsregels voor landbouwbedrijven in de VLAREM-reglementering te vereenvoudigen.

De huidige afstandsregels maken een onderscheid tussen open en gesloten bedrijven, wat een sanitair criterium is en dus niet thuishoort in een milieureglementering. Dit onderscheid wordt nu afgeschaft.

De huidige beperkingen op vlak van afstandsregels zijn niet meer van toepassing op bestaande bedrijven, waardoor de onzekerheid bij vele landbouwers inzake verlenging van de vergunning wordt weggenomen. Voor nieuwe bedrijven en uitbreidingen blijven zij gehandhaafd. Ook wordt voor elke nieuwe stal de verplichting opgelegd dat het BBT- principe wordt toegepast in het kader van de ammoniakreductie.

Via een omzendbrief aan gemeenten en provincies zal de minister de vergunningverlenende overheid wijzen op hun taak elke afzonderlijke aanvraag te beoordelen in het kader van mogelijke hinder t.a.v. bewoning en van mogelijke milieuverstoring t.a.v. gevoelige natuurgebieden.

Minister Dua zal in samenspraak met de sector een ammoniakreductieplan voorleggen aan de Vlaamse Regering. De landbouwsector heeft al grote inspanningen geleverd op vlak van ammoniakreductie. Het welslagen van de mestverwerking zal een cruciale factor zijn om de internationaal opgelegde doelstellingen in de nabije toekomst te behalen.

Tot slot bevat deze VLAREM-wijziging ook een vereenvoudiging voor de vergunningsaanvraag van mestbewerkingsinstallaties.

Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.

persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua
tel : 02 553 27 81
e-mail : persdienst.dua@vlaanderen.be