24/10/2007

Vlaming levert topprestatie inzake afval voorkomen en sorteren

Terug naar artikeloverzicht

Voor de totale hoeveelheid afvalstoffen geproduceerd door de huishoudens (3.248.900 ton) is ten opzichte van vorig jaar een vermindering vastgesteld met 2,45 % of 16 kg per inwoner.

"De hoeveelheid restafval verder verminderen en vooral de goede resultaten aanhouden, blijft de grote uitdaging voor de komende jaren", stelt Vlaams minister voor Leefmilieu Hilde Crevits naar aanleiding van de presentatie van de inventarisatie van de huishoudelijke afvalstoffen voor 2006 door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Voor de totale hoeveelheid afvalstoffen geproduceerd door de huishoudens (3.248.900 ton) is ten opzichte van vorig jaar een vermindering vastgesteld met 2,45 % of 16 kg per inwoner. Dit bevestigt de trend die zich - na een stabilisering vorig jaar - reeds enige jaren doorzet, met name dat de
afvalberg minder toeneemt dan de toename van bevolking en de consumptie laat veronderstellen.

Afvalpreventiemaatregelen, hoe klein ook, hebben dus degelijk effect.

Het aandeel van de selectieve inzameling blijft daarenboven verder toenemen (71,1 % of 2.309.724 ton) en dus ook het hergebruik, de recyclage of de compostering. Het aandeel dat nog terechtkomt in de eindverwerking blijft hierdoor afnemen. Voor huishoudelijk afval heeft intussen afvalverbranding met energierecuperatie (25,5 %) samen met drogen-scheiden (2,3 %) duidelijk de
overhand op het storten (1,1 %). Voor brandbaar restafval verleent de minister trouwens geen afwijkingen meer op het stortverbod vanaf 1 januari 2006.

In 2006 produceerde een Vlaming gemiddeld nog 153 kg restafval, dit is 8 kg minder dan in 2005. De doelstelling om dit te reduceren tot 150 kg komt in zicht. In maar liefst 180 gemeenten zit men nu al onder dit gemiddelde. In 2004 en 2005 waren dit respectievelijk 161 en 163 gemeenten.

Toch blijft de uitdaging groot om enerzijds de bereikte resultaten in 2006 te bevestigen en te bestendigen en anderzijds de te bereiken doelstelling om het restafval in 2007 te reduceren tot maximaal 150 kg per inwoner als Vlaams gemiddelde te behalen. Het opvoeren van preventieacties, het verder optimaliseren van de selectieve inzameling, de verdere invoer van DIFTAR voor huisvuil en grofvuil en ook het afsplitsen van vergelijkbaar bedrijfsafval in alle gemeenten zijn hierbij belangrijke instrumenten. Ook maatregelen zoals het blijven sensibiliseren en informeren van de bevolking om hun inspanningen te bestendigen en te verbeteren en het versterken van de strijd tegen sluikstorten
en zwerfvuil kunnen een belangrijke bijdrage leveren tot het halen van deze doelstelling.
De gemiddelde kost voor het totale afvalbeleid bedraagt in Vlaanderen 88 euro per inwoner of 220 euro per gezin (2,5 personen), wat minder is dan in de ons omringende landen met een vergelijkbaar beleid.

Volledig persbericht

Extra info : Inventarisatie huishoudelijke afvalstoffen 2006  

Bron : OVAM