06/04/2006

Vlaming doet nog te weinig aan energiebesparing

Terug naar artikeloverzicht

Minister Kris Peeters wil verstandig energiebeleid

De Vlaming springt nog altijd kwistig om met energie. Hij weet voldoende hoe hij kan besparen maar hij doet het te weinig ... uit gemakzucht. Dat blijkt uit een enqute uitgevoerd in opdracht van Vlaams minister Kris Peeters.

De rondvraag bij 1001 gezinnen toont aan dat 93% van de Vlamingen energiebesparing een belangrijk thema vindt. Dit uit zich ook in een streven naar zuinig gebruik van energie. De belangrijkste beweegredenen voor een zuiniger levenswijze zijn van financile aard. Bekommernis om het milieu komt op de tweede plaats.

Toch meent een kleine helft van de Vlamingen dat het energieverbruik van zijn gezin is toegenomen. We willen wel besparen, maar alleen als dit ons zo weinig mogelijk inspanningen kost. De toename van het aantal elektrische toestellen, zoals dvd-spelers en computers, speelt een grote rol bij de stijging van het energieverbruik.

Om het energieverbruik in de toekomst te beperken kiest de Vlaming voor kleine maatregelen, zoals de aanschaf van energiezuinige toestellen of het gebruik van spaarlampen. Dat deze kleine ingrepen nodig zijn, blijkt uit het feit dat 36% van de Vlamingen nog steeds zijn tv alleen maar afzet met de afstandsbediening. Het isoleren van muren en vloeren en andere zwaardere inspanningen worden bijna niet overwogen. De bereidwilligheid om energie te besparen is ook groter bij eigenaars dan bij huurders.

De Vlaamse overheid neemt heel wat initiatieven en blijft investeren in manieren om de vraag naar energie te beheersen. De ruimte voor eigen maatregelen wordt wel kleiner, want Europa begint het energiebeleid meer en meer te sturen. De recent goedgekeurde energie-efficintierichtlijn moet zorgen voor een energiebesparing van 9% tegen 2017. De Vlaamse overheid heeft zichzelf al eerder een streefdoel van 7,5% tegen 2010 opgelegd en verwacht dan ook dat de richtlijn makkelijk gehaald zal worden.

Wie meer informatie zoekt over energiebesparing, kan terecht op de website www.energiesparen.be. Uit de enqute blijkt dat slechts 25% van de Vlamingen dit informatiepunt kent.

Het energiegebruik van de Vlaming doorgelicht :