07/06/2011

Vlaanderen zet in op biogebaseerde economie

Terug naar artikeloverzicht

In Brugge vindt van 8 tot 10 Juni 2011 de zevende editie plaats van de “International Conference on Renewable Resources & Biorefineries”. 300 wetenschappers, beleidsmakers en ondernemers komen er samen om de biogebaseerde economie in Europa uit te bouwen. Deze jaarlijkse conferentie is een Vlaams initiatief en is inmiddels uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats voor de biogebaseerde economie in Europa.

Opmars van biogebaseerde economie

De biogebaseerde economie is vandaag sterk in opmars en biedt een alternatief voor de huidige economie die gebaseerd is op fossiele grondstoffen zoals petroleum. In de biogebaseerde economie worden bioproducten zoals biobrandstoffen, bioplastics, biomaterialen, biodetergenten en biochemicaliën geproduceerd uit biomassa. Dit biedt een duurzaam alternatief voor de steeds schaarser en duurder wordende petroleum.

Technologie van de tweede generatie

Het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) keurde onlangs een ambitieus project goed dat zal werken rond de ontwikkeling van tweede generatie technologieën voor de biogebaseerde economie. Hierbij worden organische nevenstromen zoals stro, zemelen, maïskolven, restpapier of groenafval aangewend voor de productie van biogebaseerde producten. Die worden dan niet langer gemaakt uit voedingsgrondstoffen, maar uit nevenproducten van de voedselproductie. Op deze manier worden voeding en biogebaseerde producten complementair. Het Vlaams Innovatie Samenwerkingsverband, dat het project uitvoert, is een initiatief van Ghent Bio-Energy Valley, FlandersBio en Essenscia.

Haven van Gent

Ook de Gentse haven zet sterk in op de biogebaseerde economie. In de afgelopen jaren werd in de haven van Gent meer dan 600 miljoen euro geïnvesteerd in de productie van bio-energie. Zo werd aan het Rodenhuizedok de grootste geïntegreerde bioraffinaderij van Europa voor bio-energie uitgebouwd. Op vlak van hernieuwbare energie -die voor 80 % uit bio-energie bestaat -heeft Gent op korte tijd de onbetwiste leiderspositie ingenomen. De Gentse haven gaat verder op de ingeslagen weg en heeft in zijn strategisch plan niet minder dan 80 hectare aan het nieuwe Kluizendok gereserveerd voor een cluster van bioraffinaderijen en biogebaseerde chemie. Dit  decennium wordt gemikt op een miljard euro aan nieuwe investeringen in de biogebaseerde economie.

Een sleutelfactor hierbij is de Bio Base Europe Pilot Plant die sinds begin 2011 operationeel is. Hier kunnen nieuwe biogebaseerde producten en processen worden ontwikkeld in een proefinstallatie in de Gentse haven. Op deze manier kan de stap van laboratoriumonderzoek naar industriële productie sneller worden gemaakt. Vlaanderen heeft hiermee de primeur op zak van de eerste open innovatie proeffabriek voor de biogebaseerde economie. Vele Europese bedrijven komen nu reeds naar Gent voor de ontwikkeling van hun nieuwe producten.

UGent investeert in biogebaseerde economie

Ook de Universiteit Gent heeft de ontwikkeling van de biogebaseerde economie erkend als één van de vijf speerpunten voor onderzoek. Daartoe werd een multidisciplinair onderzoeksplatform opgezet dat zowel biotechnologen, economen, juristen als filosofen omvat om de ontwikkeling van de biogebaseerde economie harmonieus te laten verlopen. De Gentse biotechnologie staat reeds wereldwijd aan de top van het onderzoek en bouwt hiermee verder aan de weg naar de biogebaseerde economie en een duurzamere wereld.

Achtergrondinfo

Website International Conference on Renewable Resources and Biorefineries

Website Bio Base Europe

Website Ghent Bio-Energy Valley

Website Ghent Bio-Economy – speerpunt van de Universiteit Gent

Website haven van Gent

 

Bron : Persbericht Universiteit Gent