10/11/2023

Vlaanderen ‘wipt’ bijna 3 miljoen tegels tijdens eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

beton_breken_ontharden
Terug naar artikeloverzicht

Vlaanderen heeft tijdens het allereerste Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen bijna 3 miljoen tegels ‘gewipt’ of omgerekend bijna 300 000 m2 onthard. Een groot succes! Limburg is de sterkste regio, met het hoogste aantal gewipte tegels per 1000 inwoners in drie Limburgse gemeenten: Genk, Maasmechelen en Lummen. Brugge spant de kroon in absolute cijfers, met 374.686 uitgebroken tegels. Ambassadeur van de campagne, presentator Bartel van Riet, reikte de prijzen donderdag uit in Lummen. De wedstrijd, die werd georganiseerd door het Departement Omgeving en de vzw Breekijzer, liep van 21 maart 2023 tot en met 31 oktober 2023.  

Op 21 maart 2023 schoot het allereerste Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen uit de startblokken. Gedurende meer dan zeven maanden ‘wipten’  of verwijderden 172 Vlaamse gemeenten samen met hun inwoners in totaal 2 982 378 tegels. Het doel van 1 miljoen werd dus ruimschoots overschreden! Omgerekend is er  271 125 m² of bijna 30 hectare onthard. Want in de praktijk ging het ook om het inruilen van andere vormen van verharding als asfalt, beton, kiezels of kunstgras door bloemperken, bomen en geveltuinen. Door ontharding kan water opnieuw in de grond dringen en dat is belangrijk om droogte en wateroverlast tegen te gaan. 

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Ik blik tevreden terug op deze eerste editie van het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen.  Dankzij de inspanningen van vele Vlamingen ziet Vlaanderen er vandaag minder grijs en meer groen uit, en creëren we zo een betere en mooiere leefomgeving. En dat is nodig, want hoe minder tegels en beton, hoe meer water er de grond in kan sijpelen, en hoe beter we ons bewapenen tegen de droogte. De tanker is nu aan het keren, maar het werk is nog lang niet af. We zullen ons ook in de toekomst moeten wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Ik roep dan ook alle steden, gemeenten en Vlamingen op om ook volgend jaar mee te doen aan de tweede editie van Tegelwippen.”
Uiteraard wedijverde Vlaanderen ook een beetje met Nederland, waar het oorspronkelijke idee voor het tegelwippen vandaan komt. En wat blijkt? We hebben de Nederlanders verslagen! In Vlaanderen bedraagt het aantal gewipte tegels per 1000 inwoners (TPI) 382,5, in Nederland 263,2.

Van Brugge tot Maasmechelen

Een belangrijk aspect van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen was de competitie tussen de gemeenten.  De laureaten mochten vandaag/donderdag hun prijs in ontvangst nemen: 

Brugge ruilde de voorbije maanden maar liefst 374 686 tegels in voor bloemen, planten en bomen en is daarmee de winnaar in absolute cijfers. 

Limburg blijkt dan weer de sterkste regio te zijn, met drie winnende gemeenten voor wat betreft het hoogste aantal gewipte tegels per 1000 inwoners (TPI). 

Bij de grote gemeenten  (> 45.000 inwoners) is dat Genk . Per 1000 inwoners werden er 3 976,58 tegels verwijderd.

In de categorie middelgrote gemeenten (25.000 – 45.000 inwoners) scoorde Maasmechelen het beste, met een TPI van 6 451,14.

En in de rangschikking van de kleine gemeenten (< 25.000 inwoners) is Lummen de grote winnaar met maar liefst 7 597,8 gewipte tegels per 1000 inwoners. 

Niet alleen lokale overheden, ook bedrijven, verenigingen, scholen en burgers werd gevraagd om verharding in te ruilen voor groen. Hun score telde mee voor hun gemeente. De lokale besturen konden ook zelf initiatieven nemen om hun burgers te helpen. In 25 gemeenten gebeurde dat bijvoorbeeld met een tegeltaxi die gratis steenpuin ophaalde bij de inwoners. Het resultaat: meer dan 1500 burgers registreerden hun aantal gewipte tegels bij het Departement Omgeving.  Scholen, bedrijven en verenigingen waren goed voor 58 inzendingen, waarvan het merendeel scholen of universiteiten. De lokale overheden staken zelf ook een tandje bij, met 347 inzendingen.  Gedurende de campagne moedigden de ambassadeurs, actrice Tine Embrechts en presentator Bartel Van Riet, Vlaanderen aan via sociale media en affiches. 

Editie 2024

Blijven ontharden is noodzakelijk. Daarom organiseert het Departement Omgeving volgend jaar een nieuwe editie van het  Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen.  De wedstrijd gaat van start op 21 maart 2024.

Meer informatie

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse overheid