10/02/2011

Vlaanderen werkt mee aan de ontwikkeling van energie-efficiënte kastechnologie voor de glastuinbouwsector

Terug naar artikeloverzicht

Via het proces van Innovatief Aanbesteden wil het departement Landbouw en Visserij in samenwerking met het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) de glastuinbouwsector in Vlaanderen bijstaan in de zoektocht naar technologie die de energie-efficiëntie van de glastuinbouw kan verhogen.

Met Innovatief Aanbesteden wil de Vlaamse Regering het innovatiegedrag bij overheid en bedrijven stimuleren. De overheid streeft bij de aanbesteding innovatieve doelstellingen na en “koopt” dus in zekere zin innovatie. Dit instrument moet op termijn bijdragen tot  het behalen van de Lissabon-doelstellingen.

De Vlaamse Regering keurde in juli 2008 een Vlaams Actieplan Innovatief Aanbesteden goed. Het voorziet in een pilootfase met een budget van 10 miljoen euro, verdeeld over de 13 beleidsdomeinen.

Kastechnologie evolueert meer en meer naar een multidisciplinair gebeuren op het vlak van de constructie van kassen (goed geïsoleerd, voldoende licht door­laatbaar), de sturing van het klimaat en het beheer van de grondstoffenstromen (warmte, CO2, water, nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen, …). Zowel voor energie-intensieve en extensieve teelten dient het jaar door gestreefd te worden naar een zo optimaal mogelijk kasklimaat op basis van duurzaam grondstoffengebruik zonder afbreuk te doen aan de productiviteit en de kwaliteit van de tuinbouwproducten. De afhankelijkheid van de externe aanvoer van energie en fossiele brandstoffen dient verder afgebouwd te worden.

Het Kenniscentrum Innovatief Aanbesteden zal in samenwerking met het departement Landbouw en Visserij een marktconsultatie organiseren onder de vorm van een Innovatieplatform. Dit platform zal van start gaan op 1 maart 2011 en nagaan of er al dan niet geïntegreerde oplossingen in de markt aanwezig zijn die het gevraagde kunnen realiseren. De overheid nodigt hiervoor specifiek partijen uit met kennis over de constructie van kassen, scherm- en insolatietechnieken, luchtbehandelingstechnieken met het oog op ontvochtiging en recuperatie van energie, klimaatregeling, korte- en lange termijn energieopslag, gebruik en opwaardering van restwarmte en CO2, bijkomende elektriciteitsopwekking enz.

Aangeboden concepten moeten een aantoonbaar en wezenlijk voordeel bieden op vlak van primair energiegebruik, economisch haalbaar zijn en technisch toepasbaar zijn voor de professionele glastuinbouwbedrijven in Vlaanderen.

Indien na de fase van de marktverkenning voldoende potentieel blijkt te bestaan kunnen in een latere fase operationele prototypes worden ontwikkeld via het proces van pre-commerciële aanbesteding waarvoor overheidsmiddelen ter beschikking kunnen gesteld worden.

“Innovatie en samenwerking zijn de basis om uit te groeien tot een duurzame en concurrentiële landbouw. De samenwerking tussen IWT en het departement landbouw en visserij helpen ongetwijfeld mee bouwen aan een duurzaam bestaan van onze glastuinbouwbedrijven”, aldus minister-president Peeters.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten: “We hebben creatieve en vernieuwende ideeën nodig om oplossingen te vinden voor grote maatschappelijke problemen zoals de opwarming van de aarde. Met dit zeer innovatieve project maken we de glastuinbouw minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en energie van buitenaf. Men streeft maximaal naar energierecuperatie, goede isolatie,… Aangezien deze technologie nog niet bestaat is het instrument van Innovatief Aanbesteden hiervoor ideaal.”

Voor meer informatie met betrekking tot dit project kan je terecht op http://www.innovatiefaanbesteden.be/project/op_weg_naar_een_duurzamere_glastuinbouw_in_vlaanderen