25/03/2005

Vlaanderen maakt 1 miljoen euro vrij voor kringloopcentra

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering het ontwerpbesluit goedgekeurd tot vaststelling van de bijzondere regeling inzake de erkenning en de subsidiring van kringloopcentra. Deze maatregel kadert in de afspraken die zijn gemaakt tijdens de Ondernemingsconferentie.
Hierdoor krijgen de kringloopcentra bijkomend ongeveer 1 miljoen euro per jaar ter beschikking voor hun werking. Dit bevestigt de rol van de Vlaamse kringloopcentra in het Vlaamse afvalbeleid.

Op de Vlaamse begroting is ongeveer 1 miljoen euro voorzien voor de ondersteuning van de werking van de kringloopcentra.

Dit bedrag wordt jaarlijks verdeeld onder de kringloopcentra die door de OVAM zijn erkend. De verdeling van de middelen gebeurt op basis van twee criteria: enerzijds de effectief gerealiseerde kilo's hergebruikte goederen; anderzijds de grootte van het verzorgingsgebied dat door het kringloopcentrum bediend wordt, dit in verhouding tot het aantal inwoners van dit gebied.

Met deze beslissing wordt de rol van de Vlaamse kringloopcentra in het Vlaamse afvalbeleid bevestigd. De kringloopcentra zijn namelijk n van de belangrijke partners in de stimulering van het hergebruik van afvalstoffen. Daarnaast spelen de kringloopcentra een belangrijke rol in de sociale economie. Zij stellen immers meestal laaggeschoolde werknemers te werk en helpen hen om een plaats op de reguliere arbeidsmarkt te verwerven.

 "Deze subsidiring moet de verdere professionalisering van de bedrijfsvoering van de kringloopcentra en de degelijke opleiding van het personeel ondersteunen. Het is de bedoeling dat op termijn de kringloopcentra autonoom, met andere woorden zonder milieusubsidies, kunnen werken", besluit minister Peeters.

Het ontwerp van besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.