16/02/2011

Vlaanderen klaar met omzetting Europese richtlijn inzake luchtkwaliteit

Terug naar artikeloverzicht

Naar aanleiding van de mededeling van de Europese Commissie als zou België hebben nagelaten om de Richtlijn 2008/50/EG om te zetten in nationale wetgeving, wijst Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege erop  dat de Vlaamse Regering op 14 januari jl. het betreffende ontwerpbesluit definitief heeft goedgekeurd. Met haar beslissing zette de Vlaamse Regering de EU-richtlijnen inzake luchtkwaliteit om. Daartoe was een aanpassing van het Vlaams Reglement betreffende Milieuvergunning (Vlarem) nodig. Kortelings verschijnt het besluit in het Staatsblad en kan de Europese Commissie op de hoogte gebracht worden van de omzetting.

Eind vorig jaar noteerde de Vlaamse Milieu Maatschappij dat ons land het beste fijnstofjaar had gekend in minstens dertien jaar. Het goede resultaat was deels toe te schrijven aan klimatologische omstandigheden maar ook aan de structurele inspanningen zoals de fijnstofplannen van o.m. het Vlaams Gewest, investeringen in milieuvriendelijke technologieën en een toename van de verkoop van milieuvriendelijkere wagens.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Vlaanderen zet zijn inspanningen om het fijn stof terug te dringen onverminderd voort. Na o.m. de industrieverstrenging van de Vlarem-voorschriften, de verplichting van de roetfilter op vrachtwagens en het aantrekkelijker maken van de roetfilterpremie, wil ik weldra een voorstel voor de vergroening van de Belasting op Inverkeerstelling (BIV) aan de Vlaamse Regering voorleggen. Wagens die meer fijn stof uitstoten, zullen we effectief een hogere BIV opleggen. Daarbij willen we werken in fasen en houden we rekening met sociale overwegingen.”

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur

____________________________________

Extra info :

Nieuwsbericht : "De Commissie maant Polen en België aan de wetgeving inzake luchtkwaliteit uit te voeren"

Besluit (PDF document, 2153Kb)

Omzettingstabel Richtlijn 2008/50/EG van 21 mei 2008 betreffende de luchtkwaliteit en schonere lucht voor Europa (PDF document, 2991Kb)