05/05/2017

Vlaanderen investeert 1 miljoen euro in Oostends warmtenet

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Economie Muyters 1 miljoen euro steun toegekend aan een project van de Oostendse energiecoöperatie BeauVent. Het gaat om een warmtenet dat wordt aangelegd in de industriezone Plassendale. De warmte is afkomstig van stoom en restwarmte van naburige bedrijven. Viceminister-president en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein reageert tevreden: “Warmtenetten, die restwarmte van bedrijven kunnen verdelen bij woningen of andere bedrijven met een grote energievraag, zijn de toekomst.”

De financiële steun voor het warmtenet komt uit het Vlaamse Hermesfonds, een fonds voor flankerend economisch beleid. De Vlaamse regering trekt op voorstel van Vlaams minister van Economie Muyters 1 miljoen euro uit. Het totale project zou 5,9 miljoen euro bedragen.

BeauVent rolt het warmtenet grotendeels uit in het industriegebied langs de John Cordierlaan en de Zandvoordestraat. In feite gaat het om een uitbreiding van een eerder aangelegd warmtenet. Als warmtebronnen gebruikt de energiecoöperatie in eerste instantie restwarmte van Biostoom en I.V.O.O., de aardgasketels van AZ Damiaan en de eigen biomassaketel. Het totale afzetpotentieel bedraagt circa 15 Gigawatt.

Het warmtenet wordt nog dit jaar aangelegd. De eerste leveringen zouden al vanaf oktober 2017 beginnen.

De coöperatie BeauVent ging in 2000 van start. Ze telt inmiddels bijna 3.000 burgercoöperanten die mee investeren in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

Bart Tommelein: “Naast zon en wind, vormt warmte een krachtige groene energiebron. Het gaat hier immers om restwarmte, die vroeger verloren ging, maar die nu via een ondergronds netwerk naar nieuwe afnemers kan worden geleid. Oostende is binnenkort een mooi nieuw project rijker. En dan nog eentje waarin burgers mee investeren!”

 

Bron: © Bart Tommelein - www.tommelein.com