05/02/2021

Vlaanderen gaat voor eengemaakte woningrenovatiepremie

renovatie-wonen-c-thinkstock
Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele vormt de Vlaamse Regering de bestaande renovatiepremie en energiepremies vanaf volgend jaar om naar een eengemaakte woningrenovatiepremie waarvan het bedrag varieert volgens inkomen. Dat is de eerste stap richting een drastische vereenvoudiging van het premielandschap.

“Renovatie is een van onze topprioriteiten in het relance- en klimaatbeleid. Alleen al dit jaar mobiliseren we daar meer dan 300 miljoen euro voor via verhoogde premies en sterke maatregelen die zorgen voor grote winsten voor de energiefactuur van de mensen, de woonkwaliteit, het verminderen van de CO2-uitstoot én voor de werkgelegenheid in de bouwsector. De volgende uitdaging is om de mensen het bos door de bomen beter te laten zien wanneer ze gaan renoveren. Daar maken we de komende maanden verder werk van”, zeggen Demir en Diependaele.

Huzarenstukje

Vlaanderen plant het aankomende jaar de technische en juridische uitwerking van een eengemaakte woningrenovatiepremie. “Dit is een huzarenstukje dat we écht tot een goed einde willen brengen en waarvan we vandaag met het ontwerp van decreet louter de eerste horde nemen. Gezien het vele werk dat nog voor ons ligt, kunnen nog geen details over de uiteindelijke regeling meegedeeld worden. Maar alleszins moet alles eenvoudiger voor de mensen, ontdaan van overbodige drempels”, luidt het.

Meer details in het najaar

De vereenvoudiging vergt in eerste instantie een decretale basis, waarover de regering vandaag besliste. Het ontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV, de Mina-raad en de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens. De ministers beogen in het najaar de bekendmaking van alle verdere details.

 

 

Bron: Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme