29/12/2023

Vlaanderen doet wat moet en haalt ruim 1 miljard euro aan kosten uit energiefactuur

energie_geld
Terug naar artikeloverzicht

In 2024 zal de Vlaamse beleidscomponent van de energiefactuur dankzij talloze ingrepen van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir 363 miljoen euro kosten minder bevatten. Vlaanderen maakte er de voorbije jaren een punt van het aandeel van de factuur waar zij impact op heeft jaar na jaar te verlagen en zeker niet te doen stijgen. In de periode 2019 tot en met 2024 zal zo ruim 1 miljard euro aan kosten uit de energiefactuur gehaald zijn. “We doen wat moet”, aldus Zuhal Demir.

De energiefactuur van elk gezin en elke alleenstaande bestaat uit verschillende delen. Zo is er een aandeel vanuit hoogspanningsbeheerder Elia, een aandeel vanuit de lokale besturen via Fluvius, een aandeel van de federale overheid én een Vlaamse beleidscomponent. Die laatste daalde sinds 2019 met bijna 40 procent. Het gevolg van diverse ingrepen zoals het stopzetten van oversubsidiëring van hernieuwbare energie, de schrapping van de energieheffing bij gezinnen, de kosten voor de openbare verlichting en diverse andere ingrepen. “In de periode 2019 tot en met 2024 zullen we zo ruim 1 miljard euro aan kosten uit de energiefactuur hebben gehaald. Een voorbeeld voor vele andere overheden. Vlaanderen doet wat moet”, aldus de Vlaamse minister.

Initiatieven blijven lopen

Ook in 2024 zal de Vlaamse beleidscomponent niet stijgen. De Vlaamse Regering voorziet voldoende budget om de nodige kosten opnieuw uit de elektriciteitsfactuur te halen om stijgingen te voorkomen. Concreet worden daarmee groenestroomcertificaten bij de netbeheerders gecompenseerd zodat deze niet in de factuur worden verrekend. Eerder genomen initiatieven bleven ook doorlopen “Voor heel 2024 zullen dankzij deze ingrepen voor meer dan 363 miljoen euro kosten uit de energiefactuur gehouden worden, wat goed is voor iedereen”, aldus Zuhal. 

Tegenovergestelde bij andere overheden

Ze betreurt tegelijk dat het aandeel van andere overheden de tegenovergestelde beweging maakt. De minister herhaalt ten slotte dat zij zinnens was nog eens 1,2 miljard euro uit de energiefactuur te halen de komende tien jaar via de knip in de overgesubsidieerde groenestroomcertificaten van bedrijven, maar dat daarover helaas geen consensus was binnen de Vlaamse regering.

 

 

Bron: Zuhal Demir - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme © 2023 N-VA, Koningsstraat 47 bus 6, 1000 Brussel