29/07/2016

Vlaanderen deelt ambitieuze klimaatambitie Europa

Back to article overview

Europa heeft zich ertoe verbonden tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent te reduceren. De Europese Commissie stelt vandaag aan België een CO2-reductie van 35 procent voor. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, benadrukt het belang van een snelle uitvoering van het Parijse klimaatakkoord. Vlaanderen bracht de concrete uitvoering van dit historisch akkoord reeds in gereedheid via de organisatie van klimaatrondetafels per beleidsdomein en via het nemen van concrete maatregelen, zoals het energiezuiniger maken van het Vlaamse - veelal verouderde -gebouwenpatrimonium, investeringen in een klimaatvriendelijk openbaar vervoer, het ondersteunen van de klimaatinspanningen van steden en gemeenten, enz. Bovenop het klimaatbudget van meer dan 1 miljard euro voor de periode 2013-2020 maakt de Vlaamse Regering hiervoor 300 miljoen euro extra vrij.

Joke Schauvliege: “Wat Europa van ons vraagt, is bijzonder ambitieus en zal van iedereen inspanningen vergen. Tegelijk zijn klimaatinvesteringen cruciaal voor onze leefomgeving en goed voor de economie. Vlaanderen zal daarom - zoals dat altijd het geval is geweest - de internationale doelstellingen loyaal uitvoeren.”

De komende maanden zal concreet worden nagegaan hoe deze doelstellingen door de verschillende Europese lidstaten kunnen worden gerealiseerd. Voor de Vlaamse Regering is het van belang dat het om een billijke verdeling gaat tussen de verschillende lidstaten en dat het gelijk speelveld wordt gerespecteerd, zodat er geen concurrentienadelen ontstaan. 

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur