06/05/2019

Vlaamse waterprijs is gemiddeld en betaalbaar

Back to article overview

In Vlaanderen betalen we net iets minder voor water dan gemiddeld in onze buurlanden. De integrale waterfactuur is ook iets goedkoper dan in Wallonië en Brussel. De waterfactuur is voor de meeste Vlamingen betaalbaar. Al dénkt de Vlaming zelf wel dat ons drinkwater duur is.

Waterprijs in Vlaanderen is gemiddeld

De prijs die we in Vlaanderen betalen voor water is ten opzichte van onze buurlanden gemiddeld. In Frankrijk en Nederland ligt de gemiddelde prijs iets lager dan bij ons, in Duitsland is water wat duurder. Als je Vlaanderen vergelijkt met Wallonië en Brussel, dan is onze waterprijs iets goedkoper.

Van de 20 onderzochte landen binnen de EU is een glaasje kraantjeswater het duurst in Denemarken: daar betaal je bijna dubbel zo veel als bij ons. Het goedkoopst je dorst lessen, doe je in Italië. Daar is de integrale waterfactuur wel vijf keer goedkoper dan in Denemarken.

Slechts 10% van de Vlamingen zegt de waterprijs te kennen. Maar 3 op de 5 Vlamingen dénkt wel dat ons drinkwater duur is. In vergelijking met onze buurlanden valt dat dus wel mee. 

De laatste jaren is het niet moeilijker geworden om de waterfactuur te betalen. Voor de meeste groepen neemt het betaalbaarheidsrisico zelfs lichtjes af. Vooral grote gezinnen ondervinden dat de waterfactuur de voorbije jaren minder zwaar weegt op het volledige huishoudbudget. Alleenstaanden betalen in verhouding  iets meer.

Is onze waterfactuur dan niet duidelijk? Toch wel, drie kwart vindt de factuur voldoende duidelijk. En de factuur wordt ook goed bekeken: 80% doet dat zelfs grondig. Twee derde weet dan ook dat er op de waterfactuur niet alleen kosten aangerekend worden voor de productie en levering van drinkwater, maar ook voor de afvoer en zuivering van afvalwater en administratieve kosten van de watermaatschappij.

Over de huidige regeling van de vaste vergoeding zijn de meningen verdeeld: 42% van de Vlamingen vindt die fair, evenveel Vlamingen vinden die niet fair. Met de huidige regeling van de variabele vergoeding zijn iets meer mensen het eens: zo'n 60%.

Waterfactuur is betaalbaar

We beschouwen de waterfactuur als betaalbaar als die niet meer dan 1,4% van het totale huishoudbudget inneemt.

Voor wie de waterfactuur een grotere hap uit het huishoudbudget dreigt te nemen, zijn er sociale correcties ingesteld. Zonder die correcties zouden tot 40% van deze gezinnen effectief  een betaalbaarheidsrisico lopen; met de sociale correctie is het betaalbaarheidsrisico voor deze groep voorkomen. Het systeem van sociale correcties zou wel nog efficiënter kunnen: 60% van de ontvangers van een sociale correctie zou zonder die correctie geen betaalbaarheidsrisico lopen.  

Lees meer in de onderzoeksrapporten

 

 

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid