01/09/2022

Vlaamse vergunningen voor windmolens bijna verdubbeld

windmolens-2_3
Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse Regering heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar bijna dubbel zoveel vergunningen voor windmolens gegeven als vorig jaar. Dat is goed voor 93,5 megawatt aan windenergie. Vorig jaar haalde de Vlaamse Regering al ruimschoots haar doelstellingen, een trend die zich ook dit jaar stevig doorzet. Vanaf vandaag wordt dat vergunningsproces overigens ingekort.

Vorig jaar bleek een grand cru voor windmolens op land, die een Vlaamse bevoegdheid zijn. In totaal werden voor 150 MW windmolens gebouwd, een verdubbeling tegenover 2020. “Onze jaarlijkse doelstelling werd vorig jaar ruimschoots overschreden, wat een goede zaak is voor onze energiebevoorrading. Nu zien we ook een stijging van de positieve beslissingen over omgevingsvergunningen”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Korter vergunningstraject

De vergunningsprocedure is vaak een obstakel voor windprojecten. Daarom is nu de Vlaamse Regering bevoegd voor de vergunningen van windmolens van boven 1.500 kW. In veel dossiers was het tot nu toe eerst aan de provincies om te beslissen, waarna de regering en de Raad voor Vergunningsbetwistingen nog konden optreden als beroepsinstantie. “Door de eerste vergunningsbeslissing over te hevelen naar de minister van Omgeving zou het vergunningstraject zes tot negen maanden korter worden”, besluit Demir.

 

Bron: Zuhal Demir - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme © 2021 N-VA, Koningsstraat 47 bus 6, 1000 Brussel