08/02/2007

Vlaamse scholen, bedrijven en overheden lopen warm voor de Dikke-truiendag 2007

Terug naar artikeloverzicht

Onder impuls van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Energie Kris Peeters zet Vlaanderen op 16 februari de thermostaat een paar graden lager. Bedrijven, scholen en overheden gaan in groten getale het engagement aan om het energieverbruik te beperken en zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie organiseert op 16 februari voor de derde keer de Dikke-truiendag. De datum is niet toevallig gekozen: het is immers de verjaardag van het Kyotoprotocol.
Tijdens de vorige edities hebben alleen scholen de strijd met de klimaatverandering aangebonden, maar dit jaar springen ook overheden en bedrijven mee op de kar. Ze zetten met zijn allen de verwarming minstens een graad lager en trekken een dikke trui aan, de symbolische actie van de Dikke-truiendag. En daar blijft het niet bij: ook tijdens het dagelijkse leven op kantoor en school proberen ze het energiegebruik te verminderen. Bijvoorbeeld door de pc en printer 's nachts uit te schakelen of door de trap te nemen in plaats van de lift. Zo moet rationeel energieverbruik een structurele verankering krijgen op de werkvloer en op school.

Met de Dikke-truiendag wil minister Peeters, in samenwerking met de Vlaamse provincies, de VVSG, UNIZO en Industrie Vlaanderen, enerzijds de mensen bewust maken van de klimaatproblematiek en anderzijds ook een effectieve reductie van de CO2-emissie realiseren.

Dat de interesse groot is, blijkt uit de inschrijvingen: bijna 1000 scholen (meer dan 200 000 leerlingen en leerkrachten), 85 bedrijven (meer dan 17 000 personeelsleden), 30 entiteiten van de Vlaamse overheid (zo'n 15 OOO ambtenaren), 85 gemeenten en de Vlaamse provincies lopen nu al warm voor de Dikke-truiendag.

Een greep uit de acties: de Vlaamse overheid laat onder meer komiek Bert Gabrils zijn eigen kijk geven op energiezorg en de Dikke-truiendag. Ambtenaren die 16 februari mee de trap nemen naar Kyoto, maken kans op een massage op het werk. 's Middags krijgen ze in de restaurants een Dikke-truienmenu voorgeschoteld. Via allerlei educatieve en ludieke acties maken de scholen ook werk van de klimaatproblematiek: de langste sjaal, de mooiste ingeduffelde juf, aerobics op de speelplaats, de origineelste muts, een speurtocht naar energievreters ... en vooral ettelijke liters warme soep en chocolademelk.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website http://dikke-truiendag.lne.be. Via die website kunnen scholen, overheden en bedrijven zich nog inschrijven tot 9 februari 2007. Bedrijven kunnen ook terecht op de website van UNIZO.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering