16/02/2007

Vlaamse scholen, bedrijven en overheden halen massaal hun mooiste trui uit de kast voor de Dikke-truiendag 2007

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag gaan scholen, bedrijven en overheden in grote getale het engagement aan om het energieverbruik te beperken en zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

In totaal trekken meer dan 650.000 Vlamingen vandaag een dikke trui aan voor de derde editie van de Dikke-truiendag. Dat is 10% van de Vlaamse bevolking.

In 1600 Vlaamse en Brusselse scholen, 123 lokale besturen, 284 Vlaamse overheidsgebouwen en 685 bedrijven zal de Dikke-truiendag niet onopgemerkt voorbij gaan.

Meer informatie over de concrete activiteiten vindt u op de website http://dikke-truiendag.lne.be.

Minister Peeters wil met de Dikke-truiendag enerzijds de mensen bewust maken van de klimaatproblematiek en anderzijds ook een effectieve reductie van de CO2-emissie realiseren. Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie organiseert vandaag dan ook voor de derde keer de Dikke-truiendag. De datum is niet toevallig gekozen: het is immers de verjaardag van het Kyotoprotocol.

Voor de scholen betekent dit meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De thermostaat gaat er gemiddeld met 3 naar beneden, wat een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot betekent met maar liefst 390 ton of 241,3 kg gemiddeld per school. De scholen zetten ook allerlei ludieke en educatieve acties op touw, zoals een dikke-truienmodeshow, een dans-je-warmfuif, winterpicknick met warme soep en chocolademelk, campusoverschrijdende fietstocht. Ook staat in vele scholen de film van Al Gore op het programma. Leerlingen breien de langste sjaal, bedenken energiebesparende tips of planten een Kyotoboom.

Ook de bedrijven springen dit jaar mee op de kar. Samen met UNIZO en Industrie Vlaanderen werden talrijke promotieacties gevoerd. Maar liefst 681 bedrijven of een 1000-tal bedrijfgebouwen stellen 16 februari volledig in het teken van energiezorg op kantoor. Op veel plaatsen staat vandaag ook de thermostaat meerdere graden lager en meer dan 30.000 werknemers worgen opgeroepen om een dikke trui aan te doen en aandacht te hebben voor energiebesparing tijdens de dagelijkse kantooractiviteiten.

Ook de Vlaamse overheid neemt haar verantwoordelijkheid op. In 287 gebouwen met zo'n 21.000 ambtenaren, verspreid over heel Vlaanderen, zijn er allerlei activiteiten. Alle ambtenaren worden ook massaal opgeroepen om de trap naar Kyoto te nemen. De trappenhallen zijn daarvoor extra uitgerust met informatie over onder meer de CO2- besparing en het calorieverbruik.

Ten slotte hebben ook de lokale overheden zich achter deze actie geschaard. Met 18.500 ambtenaren doen zij mee aan de Dikke-truiendag. In zo'n 100 gebouwen staat de thermostaat gemiddeld 2 lager. Veel gemeenten vinden deze dag de perfecte start voor een energieboekhouding, de eerste stap naar energiezorg op lang termijn.

Met deze acties tonen de deelnemende scholen, bedrijven en overheden aan dat ze achter de Kyoto-overeenkomst staan die exact twee jaar geleden in werking trad.

De medewerkers van het project Milieuzorg Op School, de cel Interne Milieuzorg en de cel Doelgroepenbeleid van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie ondersteunen de scholen, overheden en bedrijven. Zij bezorgen heel wat achtergrondinformatie, ideen en tips om te werken aan een "structurele" verbetering van het energiegebruik. Dat is uiteindelijk de bedoeling van Dikke-truiendag: sensibiliseren om te zorgen voor een energiezuinige school of gebouw.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters