28/06/2013

Vlaamse Regering verlaagt energiekost voor 200 industriële bedrijven met 38 miljoen euro steun

Back to article overview

De Vlaamse Regering besliste op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege om de Vlaamse industrie competitiever te maken door de energiekost te verlagen. Bepaalde bedrijven zullen steun ontvangen voor een deel van de CO2-prijs die in de elektriciteitsprijzen vervat zit. Het gaat om 200 industriële bedrijven. Bij de actuele prijs van de emissierechten zal het steunbedrag voor het verbruik van 2013 ongeveer 38 miljoen euro bedragen.

Om investeringen te blijven aantrekken of verder te verankeren, is de aanpak van de energiekost noodzakelijk. De omvang van de steun van de Vlaamse Regering hangt af van de prijs van de emissierechten. De steun is enkel toegelaten voor bepaalde ondernemingen die activiteiten uitvoeren die omschreven werden door de Europese Commissie. Deze steunregeling is een klimaatmaatregel. Zij vermijdt dat deze ondernemingen zouden delokaliseren naar landen met een minder stringent klimaatbeleid.

Het Europese emissiehandelssysteem (ETS) verplicht de ondernemingen een hoeveelheid emissierechten in te leveren die overeenstemt met de hoeveelheid CO2-eq die tijdens het voorgaande jaar is uitgestoten. Aangezien de elektriciteitssector de CO2-kosten kan doorrekenen in de elektriciteitsprijs, komt de financiële last van de aankoop van emissierechten terecht bij de verbruikers van de elektriciteit. Deze indirecte CO2-kosten in de elektriciteitsprijs stellen bepaalde bedrijfstakken bloot aan een risico op delokalisatie (indirecte carbon leakage).

De Europese Commissie heeft vorig jaar staatssteunregels opgesteld die de contouren vastleggen voor nationale steunmaatregelen aan ondernemingen die daardoor aan concurrentiekracht verliezen. De steun mag de kosten niet volledig compenseren en dient af te nemen in de tijd (degressief tot 2020). Hiervoor werden door de Europese Commissie maximale steunformules voorgesteld.

De Vlaamse Regering kiest ervoor om de maximaal toegelaten steun te geven aan alle ondernemingen die in aanmerking komen. De lijst van de sectoren die in aanmerking komen, vindt u hieronder. Het besluit van de Vlaamse Regering dat werd goedgekeurd, creëert de noodzakelijke juridische basis voor de toepassing van de steunmaatregelen in Vlaanderen.

“Hiermee wordt verder uitvoering gegeven aan het Nieuw Industrieel Beleid. Vorig jaar hebben we al de kosten voor de ondersteuning van de groene stroom en warmtekrachtkoppeling fors verlaagd voor de energie-intensieve industrie door het optrekken van de vrijstellingen tot 98% en een kostenefficiënter ondersteuningsmechanisme. Nu  verbeteren we de concurrentiekracht ten opzichte van de andere landen die (nog) geen of een minder ambitieuze steunregeling voorzien. Dit gaat om ongeveer 200 ondernemingen die steun zullen genieten”, aldus minister-president Kris Peeters.

Vlaams minister Joke Schauvliege benadrukt de mondiale gevolgen van de maatregel: “Dankzij deze maatregel vermijden we dat bedrijven in plaats van dat ze hun uitstoot beperken, verhuizen naar landen waar geen uitstootbeperkingen bestaan (het zogeheten ‘weglekrisico’). Zo draagt deze maatregel bij tot de globale reductie van de emissies. Daarom wordt de steun enkel toegekend aan bedrijfstakken waarvoor een significant CO2-weglekrisico bestaat, ten gevolge van de in de elektriciteitsprijs doorberekende kosten. Bovendien mag de steun de kosten van de CO2-prijs niet volledig dekken en neemt ze geleidelijk af in de tijd. Zo blijven er voldoende incentives om de energieproductie op rendabele wijze koolstofluw te maken.”

De steunregeling wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie.

In aanmerking komende sectoren: 

NACE-code Omschrijving
2742 Productie van aluminium
1430 Winning van mineralen voor de chemische en de kunstmestindustrie
2413 Vervaardiging van overige anorganische chemische basisproducten
2743 Productie van lood, zink en tin
1810 Vervaardiging van kleding van leer
2710 Vervaardiging van ijzer en staal en van ferrolegeringen
2112 Vervaardiging van papier en karton
2415 Vervaardiging van kunstmeststoffen en stikstofverbindingen
2744 Productie van koper
2414 Vervaardiging van andere organische chemische basisproducten
1711 Spinnen van katoen of katoenachtige vezels
2470 Vervaardiging van synthetische en kunstmatige vezels
1310 Winning van ijzererts
 
De volgende deeltakken binnen de bedrijfstak ‘Vervaardiging van kunststoffen in primaire vormen’:
 
24161039 Lagedichtheidpolyethyleen (LDPE)
24161035 Lineair lagedichtheidpolyethyleen (LLDPE)
24161050 Hogedichtheidpolyethyleen (HDPE)
24165130 Polypropyleen (PP)
24163010 Polyvinylchloride (PVC)
24164040 Polycarbonaat (PC)
   
21111400 Mechanische pulp

 

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur