06/07/2007

Vlaamse Regering vergelijkt vergunningenstelsels met buitenlandse voorbeelden

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert BOURGEOIS gaat de Vlaamse overheid haar vergunningen en de bijbehorende procedures vergelijken met de beste voorbeelden in de rest van Europa. Daaruit wil zij lessen trekken over hoe het eventueel beter, sneller of eenvoudiger kan. Het project maakt deel uit van 'Vlaanderen in actie' en moet de economische concurrentiepositie van Vlaanderen verbeteren.

Volgens de recente studie 'Doing Business' van de Wereldbank moet een onderneming in Vlaanderen (en ook in Walloni) gemiddeld vijftien vergunningsprocedures bij de verschillende bestuursniveaus doorlopen. Dat neemt in totaal 184 werkdagen in beslag.

"Heel wat Vlaamse vergunningen en erkenningen zijn verantwoordelijk voor zeker een deel van deze rompslomp," aldus minister Bourgeois. "Het is nochtans essentieel dat Vlaamse ondernemingen zo weinig mogelijk tijd en dus ook geld verliezen aan vergunningenprocedures. Een internationale benchmark moet ons leren hoe Vlaanderen op dit vlak presteert ten opzichte van vergelijkbare deelstaten in Europa en waar het beter kan."

In een eerste fase liet de minister een register opstellen van alle Vlaamse vergunningen en erkenningen met de bijbehorende procedures (www.wetsmatiging.be ). Een aantal Vlaamse ministers deelden al mee welke vergunningen ze precies wilden afmeten aan praktijken van andere overheden. Tegen eind 2007 rapporteren de ministers over de uitgevoerde benchmarks. Elke minister en de administratie kunnen dan de nodige lessen trekken uit de resultaten om, waar mogelijk, de procedures te verbeteren.

De benchmark zelf gebeurt met behulp van het systeem van 'wissel-leren': medewerkers uit de betrokken administraties gaan op studiebezoek bij andere administraties in binnen- en buitenland om van dichtbij te leren over het vergunningensysteem aldaar.

Vlaanderen maakt tegelijk van deze oefening gebruik om na te gaan hoe verenigbaar de Vlaamse vergunningenstelsels zijn met de bepalingen van de Europese Dienstenrichtlijn. Die legt strikte beperkingen op met betrekking tot de eisen die lidstaten mogen stellen aan binnen- en buitenlandse dienstverleners op hun grondgebied. Alle Europese lidstaten moeten aan de Europese Commissie rapporteren welke eisen ze willen behouden en waarom. Die gegevens worden vervolgens door alle andere lidstaten beoordeeld. Dankzij de geplande benchmark-oefening is Vlaanderen goed voorbereid voor de eigen rapportering en de beoordeling van de rapporten van de andere lidstaten.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering