21/10/2011

Vlaamse Regering lanceert groene waarborg voor investeringen in duurzaam energieverbruik bij Vlaamse ondernemingen

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Vlaams minister-president Kris PEETERS heeft de Vlaamse Regering vandaag een principieel akkoord bereikt voor de uitwerking en operationalisering van een groene waarborg door PMV.

De Vlaamse Overheid draagt duurzaam ondernemen hoog in het vaandel. Daarom wenst zij het energieverbruik van Vlaamse ondernemingen te verbeteren. Dit is in het belang van het milieu door de CO2-besparing, maar ook in het belang van concurrentiekracht van de bedrijven door de besparing op de energiekost. De maatregel sluit dan ook aan bij de doorbraak van ‘Vlaanderen in Actie’ om Vlaanderen verder te laten uitgroeien tot groen en dynamisch stedengewest.

PMV nv biedt nu – via haar dochtervennootschap Waarborgbeheer – een nieuw instrument aan, met name de “groene waarborg”. Dat is een waarborg voor een lening of leasing, die ondernemingen kunnen aangaan voor de financiering van energiebesparende investeringen, naar analogie met de generieke Waarborgregeling. De groene waarborg zal als financiering bovendien niet wegen op de kredietlijnen van de bedrijven en heeft een lagere premie dan de generieke Waarborgregeling.

De groene waarborg is van toepassing op energiebesparende investeringen met een snelle terugverdientijd, d.w.z. van maximaal vijf jaar. Deze behoren veelal niet tot de kerninvesteringen van een bedrijf en vragen een bijkomend engagement van de ondernemingen. Immers, tot op heden was er geen efficiënt instrument dat ervoor zorgt dat ondernemers worden gestimuleerd om deze groene investeringen uit te voeren.

PMV zal werken met een limitatieve lijst van toegelaten energiebesparende technologieën. De ondernemer dient via het agentschap Ondernemen een attest op te vragen dat de geplande energiebesparende investering geheel of gedeeltelijk voorkomt op de lijst van toegelaten energiebesparende technologieën. De ondernemer kan dat attest kosteloos verkrijgen.

De Vlaamse Regering zal nu het advies inwinnen van de Raad van State, alvorens een definitief besluit te treffen. De maatregel moet begin 2012 in voege kunnen treden.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering