13/12/2002

Vlaamse regering in kort bestek - 13/12/02 (deel 2)

Terug naar artikeloverzicht

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 13 december 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Vlarebo of het Vlaams reglement van de bodemsanering wordt principieel aangepast betreffende de effectieve inwerkingtreding van de regeling "grondverzet".  De datum van inwerkingtreding wordt uitgesteld naar 1 januari 2004.  Dit om de codes van goede praktijk en de normen voor het gebruik van uitgegraven bodem die in de grondverzetregeling voorzien zijn vooraf grondig te kunnen uittesten en te evalueren. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

* * *

De Vlaamse regering keurt de uitbreiding en de verlenging tot 31 oktober 2003 goed van het lopende Phare-Twinningproject waarbij OVAM de Hongaarse regering helpt met het opzetten van een afvalinformatiesysteem in functie van regionale afvalstoffenplanning.  Het programma wordt uitgebreid met de problematieken van in- en uitvoer van afval, verwerking van dierlijk afval en alle aspecten van verpakkingsafval.

* * *

Een vijfde preventiestimulerend programma (PRESTI 5) wordt na advies van de Raad van State definitief goedgekeurd.  De preventieprojecten binnen PRESTI 5 behandelen volgende thema's : 'meten is weten', milieukosten, milieuzorg en milieubeheer, maatregelen en technieken, ketenbeheer en productontwikkeling.  Het PRESTI 5-programma wordt door OVAM beheerd.

* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed tot herstructurering van de Vlaamse Milieuholding. Deze herstructurering kan grosso modo in twee onderdelen worden opgesplitst: het transfereren van vijf strategische participaties naar de Participatiemaat- schappij Vlaanderen (PMV) en het te gelde maken van de resterende participaties (valorisatie). Na advies van de SERV en de MiNa-raad, wordt het voorontwerp van decreet ook aan de Raad van State voorgelegd.

* * *

Ten gevolge van de regionalisatie van de bevoegdheid betreffende de toelating van landbouwgewassen en groente- gewassen tot de nationale rassencatalogi, dienen binnen het beleidsdomein Landbouw contracten te worden afgesloten met wetenschappelijke instellingen voor het uitvoeren van de noodzakelijke onderzoeken.  Omwille van de continuteit, de specifieke eisen en aard van de proefnemingen is het noodzakelijk in 2003 de proeven aan dezelfde centra toe te vertrouwen.  De Vlaamse regering sluit voor 2003 drie nieuwe contracten af met het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek te Gent, het Koninklijk Belgisch Instituut voor de Verbetering van de Biet te Tienen en het Centre de Recherches Agronomiques de Gembloux.

* * *

De Vlaamse regering beslist subsidies toe te kennen aan uiteenlopende actoren voor het natuur-, bos- en groenbeheer via groene, duurzame jobs toegankelijk voor kansengroepen waaronder laaggeschoolden.  Daarvoor wordt jaarlijks een maximumbudget gereserveerd van ruim 1,6 miljoen euro.  Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

* * *

In uitvoering van de Lambermontakkoorden en de regionalisering van landbouwbevoegdheden keurt de Vlaamse regering een aantal maatregelen goed die de continuteit van de werking moeten garanderen.  De maatregelen behelzen onder meer het ex-landbouwfonds, het migratie- plan van een gentegreerd beheers- en controlesysteem, de aanwerving van bijkomend personeel, het inhuren van bijkomende kantoorruimte en investeringen aan gebouwen.
Een herverdeling van het provisioneel krediet Lambermont moet de daarmee gepaard gaande uitgaven financieren.

* * *

In het kader van de directe samenwerking met Zuid-Afrika keurt de Vlaamse regering een subsidie goed van 377.234 euro voor de uitvoering van twee projecten.  Een van de projecten betreft de capaciteitsopbouw van de landbouwers in het Makhitini irrigatie-schema.  Het andere project richt zich op de kwantificering en optimalisering van het landgebruik in Umkhanyakude District.  Beide projecten situeren zich in Kwa Zulu Natal. De Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking (VVOB) krijgt een deel van de subsidie (maximaal 91.372 euro) toegekend voor de uitgaven die in Vlaanderen gebeuren ter ondersteuning en uitvoering van beide projecten.

* * *

In het kader van het Europees Programma 2000-2006 "Visserij buiten doelstelling 1" kent de Vlaamse regering 223.696 euro subsidie toe aan het Zeevissersfonds voor het project "Preventie arbeidsongevallen aan boord van visserijschepen - Fase II". Het project zal begeleid worden door een stuurgroep. In datzelfde kader krijgt de Rederscentrale cv een subsidie van 305.897 euro voor het project "Vis KwaliteitsBeoordeling". Doel is het bekomen van een geobjectiveerd, gestandaardiseerd en geharmoniseerd indelingssysteem in kwaliteitsklassen voor verse consumptievis.

* * *

Het World Wildlife Fund (WWF) krijgt een subsidie toegekend van 267.823 euro voor een project dat kadert binnen "Life 2000 Natuur".  Het project behelst een actieplan voor het behoud en het herstel van drie bossen in de Vlaamse Ardennen, met name het Bos t'Ename en de bossen te Everbeek en Grimminge.

* * *

De Vlaamse regering gaat akkoord dat de termijn waarbinnen de MiNa-raad advies dient te verlenen over de ontwerpen van afbakeningsplannen van Grote Eenheden Natuur en Grote Eenheden Natuur in ontwikkeling, wordt verlengd met 60 dagen.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering keurt, na aanpassing aan het advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet van 24 mei 2002 betreffende het drinkwater.  Het besluit bepaalt de kwaliteitseisen waaraan het water moet voldoen, regelt de controle op het water met een verduidelijking van de verantwoordelijkheden van de waterleveranciers en de eigenaars van huishoudelijke leidingnetten, en voorziet rapportage- en informatieverplichtingen zowel ten overstaan van de Europese unie als ten overstaan van de gebruikers.


Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt het besluit goed dat aan de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) kosteloos een recht van opstal verleent van maximaal 50 jaar voor de  grote waterbouwkundige werken die zij exploiteert op de terreinen in Vlaanderen.  Het betreft meer specifiek de oppervlaktewaterwinningen die de VMW exploiteert op het grondgebied van Diksmuide en Woumen (De Blankaert) en te Evergem (Kluizen).

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA, Vlaams minister Renaat LANDUYT en Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

In juli 2002 nam de Vlaamse regering akte van het "Masterplan Nationaal Park Hoge Kempen".  Met dit project wil de Vlaamse overheid de natuur, het toerisme en de werkgelegenheid in de provincie Limburg bevorderen.  Niet de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) maar wel de Limburgse Strategische Ontwikkelingsmaatschappij (LISOM) krijgt de opdracht tot het realiseren van bepaalde onderdelen van het vermelde Masterplan.  De Vlaamse regering keurt de overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en LISOM dienaangaande goed.  De LRM zal de middelen voor de realisatie door LISOM ter beschikking stellen ten belope van 28 miljoen euro.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering kent een subsidie toe voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie met betrekking tot bouw- en milieuprojecten in het buitenland aan de volgende drie bedrijven : nv Haecon (200.000 euro), nv Technum (200.000 euro) en nv Ecorem (179.195 euro).