13/01/2012

Vlaamse Regering keurt wijzigingen aan jachtbesluiten principieel goed

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse Regering heeft vandaag een aantal wijzigingen aan de jachtbesluiten principieel goedgekeurd. De wijzigingen volgen het unaniem advies van de Minaraad waarin alle stakeholders, zowel uit de milieu- en natuursector als uit de sociaal-economische wereld, vertegenwoordigd zijn. Het besluit vertrekt nu voor advies naar de Raad van State.

Administratieve vereenvoudiging

De jachtregelgeving zorgde tot nu toe door zijn complexiteit voor veel administratieve rompslomp. De goedkeurde wijzigingen maken een pak zaken eenvoudiger. Zo wordt de meldingsplicht voor zondagsjacht afgeschaft. Voor zowel de jager, de burger als de controlerende overheidbleek die regeling nutteloos. Voortaan worden ook de verschillende rapporteringsdata op elkaar afgestemd. Dat zal de rapportering door de jager en de controle door het Agentschap voor Natuur en Bos eenvoudiger en vlotter maken.

Voorts zal een hele reeks meldingsformulieren op papier vervangen worden door ze op een vlotte manier toegankelijk te maken via de website van het ANB (www.natuurenbos.be). Dat zorgt voor een efficiëntiewinst en laat tevens een veel betere controle toe.

Ter bescherming van het wild wordt nu ook duidelijk bepaald wanneer er niet meer kan gejaagd worden bij sneeuw en langdurige vorst. De jacht zal nu automatisch worden opgeschort op de plaats waar er 5 cm sneeuw ligt en dit tot 24 uur na het vallen van de laatste sneeuw. Tegelijk kan de leidend ambtenaar van ANB om redenen van natuurbehoud de jacht opschorten. Dit kan ook per provincie bij langdurige, harde vorst (al of niet met sneeuw).

Bijzondere bejaging

Naast de gewone jacht bestaat er voor bepaalde diersoorten zoals het everzwijn, wilde eend, houtduif, konijn … bijzondere bejaging. Die wordt nu ook mogelijk gemaakt voor de vos.

Tot op vandaag kon op de vos gejaagd worden van 1 oktober tot 14 februari. Bijzondere bejaging vindt plaats buiten die periode van de gewone jacht om schade te voorkomen onder strikte voorwaarden bepaald in het Jachtvoorwaardenbesluit. Zo mag er alleen worden opgetreden binnen de 500 meter waar schade verwacht wordt. De Minaraad gaf in haar unaniem advies aan dat bijzondere bejaging de beste manier is om te reageren op het toegenomen aantal schadegevallen aangericht door de vos.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Met dit besluit zetten we resoluut door op administratieve vereenvoudiging. Voorts laten we onder strikte voorwaarden de bijzondere jacht op de vos toe om schade te voorkomen zonder het dier vogelvrij te verklaren.”

Bron : Persbericht  Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur