27/06/2008

Vlaamse Regering keurt voorontwerp van decreet op de gebruikerscompensatie goed

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister-president en minister van Landbouw, en Hilde CREVITS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering haar goedkeuring gegeven aan een voorontwerp van decreet waarbij gebruikers van gronden die - tengevolge van een bestemmingswijziging of bepaalde overdrukken - schade ondervinden bij de uitoefening van hun land- of tuinbouwactiviteit, beroep kunnen doen op een compensatieregeling.

Om de ruimtebalans uit het structuurplan Vlaanderen te realiseren zijn bestemmingswijzigingen onvermijdelijk. Naast de 750.000 ha agrarisch gebied dienen immers zo'n 38.000 ha extra natuur bestemd, en 10.000 ha bijkomend bosgebied gerealiseerd te worden. Concreet zullen hierdoor een hoeveelheid landbouwgronden een bestemming als natuur- of bosgebied krijgen. De landbouwkundige gebruikswaarde daalt daardoor aanzienlijk! Maar ook via andere regelingen worden vaak extra beperkingen opgelegd met betrekking tot het landbouwkundig gebruik.

Met de goedkeuring van dit voorontwerp van decreet erkent de Vlaamse Regering effectief de gevolgen voor landbouwers-gebruikers, en wordt een instrument gecreerd om die gebruikersschade voor effectief en feitelijk gebruik te compenseren.

De meeste gebruiksbeperkingen vinden hun oorsprong in sectorale wetgeving die gent is op de bestemming en/of overdrukken. Vandaar dat prioritair de bestaande en operationele vergoedingssystemen in de sectorale wetgeving aangesproken wordt.

Dit decreet zorgt er voor dat ook gebruikschade die nergens geregeld is in sectorale wetgeving, nu opgevangen wordt, en biedt ook voor de gebruikers rechtszekerheid, mochten de bestaande sectorale vergoedingssystemen niet of onvoldoende werken.

Het voorontwerp van decreet gaat nu voor advies naar een aantal adviesraden en naar de Raad van State. Een definitieve goedkeuring van dit decreet volgt kort na het zomerreces. Na goedkeuring door het parlement zal de Vlaamse Regering deze schadevergoedingsregeling verder uitwerken.

'De uitvoering van het Structuurplan Vlaanderen is een politiek engagement uit het Vlaams Regeerakkoord en een belangrijke doelstelling van de Vlaamse regering. Maar het was onlogisch en zelfs onrechtvaardig dat landbouwers die ten gevolge daarvan economische beperkingen opgelegd kregen, daarvoor niet of onvoldoende vergoed werden. Dit decreet ondervangt deze lacune en de Vlaamse regering zal hiertoe ook de nodige middelen voorzien' aldus minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering