01/09/2006

Vlaamse Regering hervormt ecologiesteun

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Fientje MOERMAN heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist de ecologiesteun te hervormen. Het principieel goedgekeurde besluit kent vanaf de tweede helft van 2007 de ecologiesteun toe via een callsysteem met wedstrijdformule.

De bestaande ecologiepremie is een open systeem met een gesloten budget. Dit wil zeggen dat elk dossier dat voldoet aan de vereisten principieel in aanmerking komt voor een premie, waardoor ondernemers vaak zeer lang op hun geld moeten wachten.

In de toekomst wordt de ecologiepremie, net als de groeipremie, toegekend via een callsysteem met wedstrijdformule. Per jaar worden drie calls gelanceerd. De ingediende projecten worden gerangschikt op basis van milieuperformantie. De beste dossiers krijgen als eerste de steun. Zo loopt men de lijst af tot het budget is uitgeput. Simulaties geven aan dat via deze methode twee derde van de projecten zullen worden gehonoreerd.

Minister Moerman heeft voor een callsysteem gekozen omdat op die manier de steun sneller kan worden toegekend aan de ondernemers. De afhandeling van de dossiers gebeurt binnen de vier maanden, een heel stuk korter dan het huidige systeem.

De nieuwe regeling zal toegankelijk zijn via een eenvoudige en klantvriendelijke internetapplicatie. De eerste call wordt in de tweede helft van 2007 gelanceerd.

Het besluit gaat nog voor advies naar de SERV en de MiNa-raad en wordt aangemeld bij de Europese Commissie.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering