01/06/2007

Vlaamse Regering geeft uitvoering aan laageiwitconvenant 2006

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse Regering heeft op voordracht van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, vandaag een uitvoeringsbesluit goedgekeurd waardoor het laageiwitconvenant met terugwerkende kracht op 1 juni 2006 in voege kan treden. Dit convenant dat erop gericht is het ruw eiwit in veevoeders te reduceren en zo de uitscheiding van stikstof in dierlijke mest te beperken, werd vorig jaar voor de eerste maal ondertekend op 28 juni 2006 door minister Peeters, BEMEFA, de Vereniging van Mengvoederfabrikanten en de Vereniging van Zelfmengers.
 
Dankzij een laageiwitconvenant wordt de uitscheiding van stikstof in Vlaanderen jaarlijks met zo'n 4 miljoen kg verminderd.
Het nieuwe mestdecreet heeft dit voorliggende besluit mogelijk gemaakt.

In de aanpak van de mestproblematiek in Vlaanderen blijft de aanpak aan de bron een belangrijke pijler.
In dat kader werd in juni vorig jaar met de veevoedersector een convenant afgesloten om de stikstofproductie te verminderen. Daarbij werd door de overheid vooropgesteld om de wetgeving aan te passen, zodat de vermindering van de ruwe eiwitten in de veevoeders ook effectief in de uitscheidingscijfers kon doorgerekend worden.

In het vorige mestdecreet was de mogelijkheid evenwel niet voorzien om in de loop van een jaar te starten met het gebruik van zogenaamde convenantvoeders. Met de goedkeuring van het nieuwe mestdecreet op 22 december 2006 is dit nu wel het geval.

In het besluit dat vandaag door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd, worden de aangepaste uitscheidingscijfers definitief bepaald voor producenten die in 2006 in het kader van het laageiwitconvenant gebruik hebben gemaakt van laageiwitvoeders.

Daarnaast bevat het goedgekeurde besluit ook een aantal juridisch-technische aanpassingen aan het besluit van 17 juli 2000. Zo wordt de verplichting om vooraf te melden welk type mestuitscheidingsbalans een producent wenst te gebruiken, afgeschaft.

"Het werken met nutrintenarme voeders (voeders die minder fosfor en minder stikstof inhouden) heeft reeds in belangrijke mate bijgedragen tot het verminderen van mestoverschotten in Vlaanderen. Door de goedkeuring van dit besluit komt de Vlaamse Regering haar engagement na ten opzichte van de veevoedersector die zich sinds vorig jaar gengageerd heeft om  via de productie van laageiwitvoeders de uitscheiding van stikstof in Vlaanderen te verminderen", besluit minister Peeters.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering