13/10/2023

Vlaamse Regering erkent negen Vlaamse Parken

green park leaves plant grass trees.jpg
Terug naar artikeloverzicht
De Vlaamse Regering erkent 9 Vlaamse Parken: 5 Landschapsparken en 4 Nationale Parken.

De Vlaamse Regering erkent negen​ Vlaamse Parken: vier Nationale Parken (Bosland, Brabantse Wouden, Hoge Kempen en Scheldevallei) en vijf Landschapsparken (Grenzeloos Bocageland, Haspengouw, Maasvallei, Vlaamse Ardennen en Zwinstreek). Bosland krijgt een erkenning onder opschortende voorwaarde: ze moet binnen het jaar nog enkele werkpunten uit het juryverslag in orde brengen. Deze erkenning is het hoogtepunt van een uitvoerige selectieprocedure waarbij samenwerking centraal stond. ​Finaal oordeelde een onafhankelijke jury over de kandidaten.

TVL_Landkaart_Parken-C3_versie2_witte_achtergrond-01 (002)_0.png

Over de 9 erkende Vlaamse Parken​

Landschapspark Zwinstreek is een getijdengebied op de grens van Vlaanderen en Nederland. De ligging aan de kust maakt het gebied uniek ten opzichte van andere natuurgebieden in Vlaanderen. Geen enkel ander Vlaams Park heeft het strand en de zee zó dichtbij. 

Het glooiende heuvellandschap van Landschapspark Vlaamse Ardennen is vooral bekend onder wielerfanaten door de kasseistroken maar ademt ook rust. Er zijn valleien met meanderende beken, beukenbossen die in het voorjaar dieppaars kleuren en authentieke dorpjes met oude kerken en kasteelmuren. 

Tussen Antwerpen en Gent stroomt een blauwe levensader: de Schelde. Deze rivier en haar aftakkingen vormen het kloppend hart van Nationaal Park Scheldevallei. Ook in de rest van het park speelt water een hoofdrol. Er zijn slikken, schorren, grachten, greppels en moerassen.

Nationaal Park Brabantse Wouden omvat 3 natuurcomplexen: het Zoniënwoud, de Meerdaalwoud-Dijlevallei en het Hallerbos. Het natuurlandschap is enorm divers maar het park ademt ook geschiedenis. Zo vindt u er het Kasteel van Beersel, dat uit de 14e eeuw stamt. 

Landschapspark Hart van Haspengouw ligt in het oosten van Vlaanderen. Het is een natuurrijke landbouwstreek, met glooiende heuvels vol fruitbomen en karakteristieke boerderijen. De rijke fruitteelt in dit gebied is uniek in Vlaanderen. Talloze boomgaarden zorgen voor een variatie aan fruitsoorten, waaronder appels, peren en pruimen. 

In het Nationaal Park Hoge Kempen vind je ruim 12.000 hectare aan beschermde natuur. Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heidevelden, stuivende duinen en grote waterplassen. Het park is een thuis voor heel wat zeldzame dieren.

Met haar eigen ‘big five’ is Nationaal Park Bosland niet alleen de thuisbasis van prachtige diersoorten, voor kinderen is het ook één groots avonturenbos. Bosland omhelst een unieke natuurkern van meer dan 6.500 ha en zorgt voor overdadig genot van verrassende natuur, elke dag weer een beetje anders in het hartje van Noord-Limburg. Het is ook de thuisbasis van ‘Fietsen door de Bomen’.

Landschapspark Maasvallei ligt in het hart van Vlaams en Nederlands Limburg. Het water is altijd dichtbij in dit Landschapspark. Je wandelt er over oeroude rivierwallen en langs kronkelende rivierarmen. Aan de oever van de rivier vindt u rustige plekjes, waar u​ kunt neerstrijken met een rijkgevulde picknickmand.

In Landschapspark Grenzeloos Bocageland komen drie geografische streken samen: de Vlaamse Voerstreek, het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Heuvelland. Het gebied vormt een groen hart in de Euregio Maas-Rijn. Wie van bovenaf een blik werpt op het Landschapspark, ziet een gebied dat lijkt op een lappendeken.

Wat zijn Nationale Parken en Landschapsparken?

In een Nationaal Park ligt de nadruk op natuur, biodiversiteit en internationale uitstraling. Door de erkenning wil de Vlaamse Regering in een dichtbevolkt Vlaanderen enkele grote en robuuste natuurgehelen creëren. ​

In een Landschapspark ligt het accent op de diverse functies van het gebied en de eeuwenlange wisselwerking tussen mens en natuur.

Van oproep naar erkenning

In april 2021 lanceerden de Vlaamse ministers Demir en Diependaele een oproep voor kandidaat-Nationale Parken Vlaanderen en -Landschapsparken. Oorspronkelijk dongen tien gebiedscoalities mee naar erkenning als Nationaal Park en dertien naar erkenning als Landschapspark. Na een beoordeling door twee onafhankelijke commissies gingen zes kandidaat-Nationale Parken en zeven kandidaat-Landschapsparken door naar de volgende ronde​. Zij werden begeleid in de opmaak van een masterplan en een operationeel plan. Uiteindelijk dienden vijf kandidaten een aanvraag voor een erkenning als Nationaal Park in, en zes kandidaten voor een erkenning als Landschapspark.

Na advies van de commissies van experten voor Nationale Parken en Landschapsparken heeft de Vlaamse Regering beslist negen kandidaten te erkennen. De erkende parken kunnen nu hun masterplannen realiseren.

Ze krijgen daarvoor de nodige steun. Voor Landschapsparken is dat € 489.000 per jaar, voor Nationale Parken is dat € 608.000 per jaar. Daarnaast is er een stevig investeringsbudget beschikbaar voor alle parken de komende jaren.

Het traject stimuleerde overheden, terreinbeheerders, verenigingen en private landgoedeigenaars om samen aan de slag te gaan met de natuur en het landschap in hun regio. Dankzij de erkenning als Vlaams Park kunnen die samenwerkingsverbanden tot volle ontplooiing komen.
Het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, Toerisme Vlaanderen, het Departement Omgeving en het Agentschap Onroerend Erfgoed coördineren het Vlaams Parkenbeleid.

Meer informatie

 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse overheid