06/04/2015

Vlaamse Regering en keten lanceren Ketenroadmap Voedselverlies

Back to article overview

Op vrijdag 3 april 2015 hebben de Vlaamse regering en de ketenpartners Boerenbond, FEVIA Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Unie Belgische Catering, Horeca Vlaanderen, UNIZO, Buurtsuper.be en het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO), de Ketenroadmap Voedselverlies 2020 ondertekend.  Met dit publiek-privaat actieplan engageren de partners zich om gezamenlijk de voedselverliezen tegen 2020 te verminderen met 15%. De komende vijf jaar worden 9 actieprogramma’s uitgevoerd met  in totaal 57 acties om voedselverliezen in de hele keten terug te dringen.

Voedselverlies ook in Vlaanderen een probleem

Wereldwijd gaat een derde van al het geproduceerde voedsel verloren. Voedselverlies komt voor in elke schakel van de keten, van de primaire productie tot en met de consument. In de Europese Unie wordt er jaarlijks 90 miljoen ton voedselverliezen en nevenstromen (bv. schillen) geproduceerd. Uit projecties blijkt dat die hoeveelheid, bij ongewijzigd beleid, zal toenemen tot 126 miljoen ton tegen 2020. Ook in Vlaanderen, met een sterk ontwikkelde agrovoedingsketen, gaat er voedsel verloren. De totale stroom voedselverliezen én nevenstromen wordt geschat op 1.936.000 tot 2.290.000 ton of 314 tot 372 kilogram per capita. Een gemiddeld Vlaams gezin gooit 36 tot 55 kg voedsel per jaar weg. Gezamenlijk gooien alle consumenten jaarlijks gemiddeld 475 miljoen euro in de vuilbak. 

Redenen genoeg om voedselverlies aan te pakken

Voedselverlies betekent een puur economisch verlies, omdat het gelijk staat aan het verlies van hoogwaardige en schaarser wordende grondstoffen. Naast financiële implicaties heeft voedselverlies ook een negatieve impact op het milieu. Voedsel onbenut laten is ethisch niet te verantwoorden. Ook in Vlaanderen komt voedselarmoede spijtig genoeg nog altijd voor. De preventie van voedselverlies is een belangrijke doelstelling. Wanneer voedselverlies toch optreedt, kan deze vaak toch nog nuttig ingezet worden als veevoeder, als grondstof, of voor de opwekking van energie.  De preventie van voedselverlies levert bedrijven en burgers geld op en draagt bij aan de verduurzaming van de keten. Sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten levert een bijdrage aan de nog steeds noodzakelijke voedselhulp.

Een engagement vanuit de gehele keten

In maart 2014 ondertekenden de Vlaamse overheid en Boerenbond, FEVIA Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Unie Belgische Catering, Horeca Vlaanderen en het OIVO de engagementsverklaring ‘Samen tegen Voedselverlies’. Hiermee engageerde de keten zich onder meer om een ketenroadmap uit te werken. Unizo en Buurtsuper.be sloten zich aan bij dit engagement. De initiatiefnemers lanceerden gezamenlijk een oproep aan bedrijven, organisaties en stakeholders uit de keten om de engagementsverklaring te onderschrijven en acties te ondernemen om voedselverliezen tegen te gaan. De ‘Voedselverliescoalitie’ telt intussen 54 bedrijven, sectororganisaties en maatschappelijke stakeholders.

In het Vlaamse regeerakkoord 2014-2019 wordt het tegengaan van voedselverliezen als een belangrijke doelstelling naar voren geschoven. Het duurzame gebruik van hulpbronnen is immers een belangrijke voorwaarde voor een economisch performante en duurzame Flanders Agrofood Valley. De afgelopen maanden werkten de Vlaamse Regering en de ketenpartners actief en constructief aan een ketenroadmap.

De Vlaamse regering, en de keten schuiven als lange-termijndoelstelling naar voren om voedselverliezen in Vlaanderen met 30% te verminderen tegen 2025. Op middellange termijn streven we ernaar om gezamenlijk de voedselverliezen in Vlaanderen met 15% te verminderen tegen 2020. De Vlaamse Regering en de keten roepen alle actoren op om de doelstellingen te helpen realiseren.

57 concrete acties om voedselverlies terug te dringen

Vandaag, een jaar na de ondertekening van de engagementsverklaring, stellen de Vlaamse regering en de ketenpartners met trots het resultaat voor van het geleverde werk: de Ketenroadmap Voedselverlies 2020. De komende vijf jaar voeren de Vlaamse Regering en alle schakels van de keten gezamenlijk 9 actieprogramma’s en 57 acties uit om voedselverliezen in de keten terug te dringen en maximaal te valoriseren.

De Vlaamse regering en de keten ondersteunen bedrijven om voedselverliezen te verminderen door o.a. het ontwikkelen en promoten van meet- en doe-instrumenten op maat van bedrijven en sectoren. We zetten in op samenwerking in de keten om voedselverliezen tussen de schakels terug te dringen, innovatie in verpakkingen te stimuleren en een gemeenschappelijke aanpak voor voedselverliescrisissen op te zetten. Met diverse acties sensibiliseren, inspireren en engageren we de bedrijven om actie te ondernemen. We zetten opleidingen en vormingspakketten op om werknemers en management nog beter op te leiden en integreren het thema in bestaande opleidingen.

De Vlaamse regering en de keten sensibiliseren de consument op een positieve manier rond het thema door handelingsperspectieven aan te bieden om het voedselverlies thuis te beperken, door jongeren te inspireren met goede voorbeelden en burgers te prikkelen om hun verspillingsgedrag in vraag te stellen. We ondersteunen hefboomprojecten die de huidige niet-vermarktbare voedseloverschotten in de voedselketen kanaliseren richting sociale redistributie aan mensen in armoede. Samenwerking tussen de reguliere en sociale economie staat daarbij centraal. We promoten het schenken van voedseloverschotten en faciliteren dat door bestaande drempels weg te werken. Door middel van onderzoek ondersteunen we de acties die bedrijven, sectoren en beleidsmakers nemen. We zetten een monitoring van voedselverliezen in de gehele keten op om de vooruitgang te meten en onze inspanningen te evalueren.

Jaarlijks gaat de Vlaamse Overheid rapporteren over de vooruitgang van de uitvoering.

Meer informatie:  http://www.vlaanderen.be/landbouw/voedselverlies

Persinfo:

Jan Pauwels
woordvoerder van Vlaams minister Joke Schauvliege
mobiel 0495/89.15.67
persdienst.schauvliege@vlaanderen.be

 

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw