27/06/2003

Vlaamse regering bakent 86.500 hectare natuurgebied af

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse regering heeft vandaag, op voorstel van Vlaams minister van leefmilieu, landbouw en ontwikkelings- samenwerking LUDO SANNEN, het voorontwerp van besluit van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) goedgekeurd. Het VEN staat voor 86.500 ha platteland waar natuur en natuurbescherming een belangrijke plaats innemen.  Deze goedkeuring opent meteen mogelijkheden voor de creatie van meer natuur voor de mens in Vlaanderen. In het voorontwerp van besluit worden garanties ingebouwd, zowel voor de gebruikers als voor de eigenaars van de natuur. Deze zijn het gevolg van een uitgebreide inspraakronde en een openbaar onderzoek.

Met de afbakening van deze natuurgebieden wordt een nieuwe impuls gegeven aan het natuurbeleid in Vlaanderen.
De Vlaamse overheid trekt de komende jaren jaarlijks 25 miljoen euro uit om binnen deze gebieden enerzijds de natuur te bewaren en te herstellen en anderzijds de bevolking optimaal van deze natuur te laten genieten. Tegelijkertijd worden de eigenaars van de percelen op dit platteland financieel en fiscaal ondersteund om er de natuur te beschermen en te herstellen. Voor dat verdere herstel van de natuur zal worden gewerkt met zogeheten natuurrichtplannen. Bij de opstelling van die plannen zal concensus worden nagestreefd tussen eigenaar,  gebruiker en overheid. Voor bijvoorbeeld zonevreemde woningen en bedrijven verandert er niets, evenals voor vergunde bedrijven en woningen in de onmiddellijke nabijheid van het afgebakende natuurgebied.

De afbakening van deze natuureenheden is gebeurd op het niveau van Vlaanderen. Deze afbakening wordt nu nog verfijnd, tot op perceelsniveau. De afbakening van deze percelen is belangrijk, zowel voor de administratie als voor de eigenaars van percelen in het afgebakende natuurgebied. Zo kunnen bijvoorbeeld alle eigenaars van onbebouwde percelen binnen de afgebakende natuurgebieden genieten van vrijstelling van successierechten. De Vlaamse overheid voorziet de komende jaren ten andere heel wat financile tegemoetkomingen voor eigenaars van gebieden in het VEN. Zo kunnen priv-personen voor natuurprojecten, opgesteld in het kader van een natuurrichtplan, tot 90 procent van de bewezen kosten terug krijgen.

De Vlaamse regering meent met deze beslissing een zeer grote stap gezet te hebben in het natuurbehoud n het natuurherstel in Vlaanderen. De Vlaamse regering is ervan overtuigd dat deze beslissing zowel de eigenaars van percelen in het afgebakende natuurgebied als de honderdduizenden recreanten ten goede zal komen.


Meer informatie:

Ron Hermans
woordvoerder minister Ludo Sannen
tel. : 0473/90 30 66