01/02/2006

Vlaamse overheid en ondernemingen gaan samen vereenvoudigen

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse overheid wil al wie onderneemt in Vlaanderen bevrijden van overtollige administratieve rompslomp en onnodig belastende regels en procedures. Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert Bourgeois, Vlaams minister van Economie Fientje Moerman en Vlaams ombudsman Bernard Hubeau stelden daarvoor vandaag de webstek www.samenvereenvoudigen.be voor.

De Vlaamse overheid wil al wie onderneemt in Vlaanderen bevrijden van overtollige administratieve rompslomp en onnodig belastende regels en procedures. Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert Bourgeois, Vlaams minister van Economie Fientje Moerman en Vlaams ombudsman Bernard Hubeau stelden daarvoor vandaag de webstek www.samenvereenvoudigen.be voor.  Via dit online forum kunnen Vlaamse ondernemers de Vlaamse overheid vanuit de dagelijkse praktijk zowel problemen signaleren als concrete suggesties doen voor beter en eenvoudiger ondernemen. Ook bij de opvolging en afhandeling van de dossiers zit de sector mee aan tafel. Zo wil het project voor praktijkgerichte en doelmatige administratieve vereenvoudiging voor de Vlaamse ondernemerswereld zorgen. Het initiatief gaat gepaard met een originele mediacampagne.

"Wat doet u met uw overbodige paperassen?" vraagt de campagne aan de Vlaamse ondernemer. Een gevouwen papieren leeuwtje toont alvast een ludieke oplossing. "Wij willen niet van boven naar beneden werken, maar de concrete administratieve problemen van de ondernemers samen met de ervaringsdeskundigen zelf aanpakken. Vanuit hun dagelijkse ervaringen kunnen zij suggesties aanleveren voor eenvoudigere regels en procedures en voor de vermindering van de papierberg. Zo kunnen we vervolgens gerichte vereenvoudigingsprojecten opzetten. Ik wil een vereenvoudiging voor en samen met de ondernemers," aldus minister Bourgeois.


Thematische focus

www.samenvereenvoudigen.be focust zich tot eind april op de Vlaamse ondernemerswereld. Na de verwerking van de informatie, zal de webstek in het najaar een nieuwe thematische focus krijgen. Op die manier wil minister Bourgeois doelgericht en in nauw overleg met de betrokken sectoren intensieve en relevante vereenvoudigingsprocessen op gang brengen. "We zijn vandaag al intensief bezig met concrete vereenvoudigingsprojecten. Ook voerde ik een aantal structurele maatregelen in om administratieve overlast in te dijken. Maar daarnaast wil ik ook steeds samen met de doelgroepen zelf de administratieve overlast aanpakken," aldus Bourgeois.


Vlaamse investeerders vandaag prioritair

Administratieve lasten zijn n van de grootste kopzorgen van de Vlaamse ondernemers. Transparantie, eenvoud, efficintie en rechtszekerheid zijn hun belangrijkste wensen als het gaat om de relatie met de overheid, zegt minister Moerman. Daarom heb ik al een aantal initiatieven genomen, die de Vlaamse starters en ondernemers nu al het leven makkelijker maken. Zo kunnen ondernemers voortaan voor hun administratieve formaliteiten met de Vlaamse overheid terecht bij een uniek aanspreekpunt. Ze hoeven dan niet meer, zoals nu, bij negen verschillende administraties en organisaties aan te kloppen, als ze een milieuvergunning wensen, een vestiging in het buitenland willen oprichten of willen nagaan voor welke subsidies ze in aanmerking komen. De ondernemer die een zaak wil starten of nieuwe investeringen wil doen, spaart tijd en energie. Bij dit uniek aanspreekpunt kan hij bij experts terecht met vragen over onder meer milieu, ruimtelijke ordening, innovatie en internationaal ondernemen. Dit past in de uitbouw van een klantvriendelijke Vlaamse administratie, zegt minister Moerman.
De verschillende chequesystemen zijn op voorstel van minister Moerman gentegreerd in een nieuw instrument, de ondernemerschapsportefeuille, waarmee kleine en middelgrote ondernemingen via de elektronische weg een aantal diensten kunnen aankopen. De groeipremie is volledig digitaal geworden. Er komt geen papier meer aan te pas. Daardoor is de beslissingstermijn gehalveerd.

Dit zijn drie voorbeelden van een win winsituatie, zegt minister Moerman. De ondernemer wordt erdoor ontlast en de overheid krijgt extra opbrengsten.

www.samenvereenvoudigen.be is een unieke samenwerking tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse ombudsman die ressorteert onder het Vlaams Parlement. Deze laatste is een ervaren probleemoplosser. Zijn betrokkenheid garandeert dan ook een professionele en efficinte verwerking van alle binnenkomende informatie. De suggesties en ervaringen die Vlaamse ondernemers via het webformulier op www.samenvereenvoudigen.be aanbrengen, worden ingedeeld volgens thema en type (formulieren, attesten, regelgeving, procedures, .). Aparte werkgroepen, waarin ook de sector zelf is vertegenwoordigd, vertalen de informatie vervolgens in concrete projecten.
Dit alles moet tegen eind mei uitmonden in een vereenvoudigingsrapport voor de Vlaamse ondernemerswereld, met concrete voorstellen voor projecten. Die zullen ook op de webstek gepubliceerd worden. In het najaar neemt minister Bourgeois een andere doelgroep onder de arm om samen belastende regels en procedures te vereenvoudigen.

Bron: persdienst Vlaamse regering