22/08/2021

Vlaamse natuurreservaten zijn samen groter dan Malta

bosbeheer
Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir erkende sinds haar aantreden meer dan 2.500 hectare bos- en natuurgebieden als natuurreservaat. Goed voor een oppervlakte van bijna 4.000 voetbalvelden, verspreid over 83 gebieden in Vlaanderen. “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die nog geen fan was van de natuur, dat het afgelopen jaar zeker geworden is”, zegt minister Demir.

Alles samen kreeg Vlaanderen er 2.543,42 hectare erkend natuurreservaat bij sinds Zuhal Demir Vlaams minister van Natuur werd. Eind 2019 erkende ze op amper drie maanden tijd maar liefst 51 gebieden als reservaat, goed voor een gezamenlijke oppervlakte van 682,5 hectare. In 2020 kwamen daar 18 gebieden van in totaal 934,23 hectare bij. En tijdens de eerste zes maanden van 2021 erkende minister Demir ook al 14 gebieden met een totale oppervlakte van 926,69 hectare.

Vlaanderen telt meer dan 32.000 hectare natuurreservaten

Tegelijk werd in dezelfde periode voor 2.340,2 hectare bestaand natuurreservaat een actuelere toegankelijkheidsregeling uitgewerkt via een hernieuwingsprocedure. Vlaanderen telt daardoor volgens Natuur en Bos momenteel niet minder dan 32.838 hectare natuurreservaten. Dat is groter dan de oppervlakte van het land Malta.

De roep naar toegankelijke natuur klinkt luider dan ooit

Zuhal Demir is ervan overtuigd dat iedereen die nog geen fan was van de natuur, dat het afgelopen jaar zeker geworden is. “De roep naar toegankelijke natuur klonk luider dan ooit. Tijdens de lockdowns in het voorjaar en het najaar zijn we massaal onze bossen, natuurgebieden en parken ingetrokken om te wandelen en van de natuur en de rust te genieten. Door de erkenning van bijkomende natuurreservaten beschermen we méér natuur én zorgen we ervoor dat iedereen er van kan genieten zonder de draagkracht van de gebieden aan te tasten.”

 

 

Bron: Zuhal Demir - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme