27/05/2004

Vlaamse GOM's en administratie Economie realiseren geografisch informatiesysteem (GIS) voor bedrijvenzones

Terug naar artikeloverzicht

De vijf Vlaamse Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappijen (GOM's) hebben via een intense samenwerking een Geografisch Informatiesysteem ontwikkeld om de bezetting en beschikbaarheid op de bedrijventerreinen in Vlaanderen continu bij te houden en te presenteren. Het project heeft een dubbele doelstelling. Enerzijds moet op basis van de taakstellingen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) een dynamische inventaris van de bedrijventerreinen verkregen worden. Anderzijds wensen de GOM's met dit instrument hun promotietaak, de aantrekking van bedrijfsvestigingen in hun regio, te faciliteren en te versterken. Naast de planningsdoeleinden wordt het GIS-instrument dan ook ingezet voor het locatieadvies. De verzamelde gegevens over beschikbare percelen worden door de investeringspromotoren van de GOM gebruikt en voorgesteld aan potentile investeerders en bedrijven met (her)localisatievragen.

De administratie Economie van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap biedt in samenwerking met het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen, afdeling van de Vlaamse Landmaatschappij, aan de genteresseerde
bovendien de mogelijkheid om op het internet een eigen vooronderzoek te  verrichten via het Geoloket Bedrijventerreinen: www.gisvlaanderen.be/geo-vlaanderen/bedrijventerreinen

Versnippering en schaarste aanleiding voor continue inventarisatie

De taakomschrijving van de GOM's bepaalt dat ze op permanente basis het aanbod aan bedrijventerreinen in hun werkingsgebied moeten inventariseren. Daarnaast koppelt het RSV de toekomstige ontwikkeling van nieuwe bedrijvenzones aan het bijhouden van het effectief bestaande aanbod. Het ligt dan ook voor de hand dat de GOM's dit inventarisatiewerk zo grondig en volledig mogelijk willen uitvoeren en volgen. Bovendien zijn de bedrijventerreinen in verschillende regio's in Vlaanderen nagenoeg volledig bezet, waardoor het vinden van een geschikt vrijliggend perceel geen sinecure is. Daarom hebben de GOM's een dergelijke inventarisatie nodig om hun promotietaak nog beter te kunnen vervullen. De investeringspromotoren en de Dienst Locatieadvies van de GOM's hebben er namelijk alle belang bij om de resterende lokalisatiemogelijkheden voor nieuwe investeringen of herlocaliserende bedrijven zo nauwkeurig mogelijk maar op een vlotte en leesbare manier voor te stellen.

GIS als nieuw werkinstrument

Het manuele inventarisatiewerk moet zo efficint mogelijk verwerkt en cartografisch voorgesteld kunnen worden. De producten voor digitale cartografie zijn de laatste jaren dermate uitgebreid en gebruiksvriendelijk geworden dat ook de GOM's besloten hebben gebruik te maken van deze technologie. Er werd dan ook een project opgezet om via een geografisch informatiesysteem een koppeling te leggen tussen de klassieke kaarten van bedrijvenzones en de gegevens uit de eigen bedrijfsdatabank. Bij het opzet werd bovendien rekening gehouden met wensen en gebruiken van iedere GOM en met de wensen van de Vlaamse overheid: er werd gezamenlijk een structuur opgezet die door de verschillende GOM's gemplementeerd kan worden in de eigen informaticastructuren en van waaruit uniforme uitwisselingsafspraken gemaakt kunnen worden. Op die manier kunnen de verschillende GOM-inspanningen samengebracht worden in een overkoepelende, bevraagbare, weliswaar gegeneraliseerde databank voor heel Vlaanderen. Bij de opmaak van de gemeenschappelijke datastructuur werd enerzijds gebruik gemaakt van de knowhow bij het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen (OC) en anderzijds werden diverse cartografische lagen als basis ter beschikking gesteld.

Deze data worden door de GOM's gehanteerd om tot een eigen cartografische laag van de bedrijvenzones te komen. Hierbij worden een aantal fasen doorlopen die steeds meer details opleveren. In eerste instantie worden de bedrijvenzones van het gewestplan gegroepeerd of gesplitst tot de zones verkregen worden zoals ze in de realiteit bekend zijn. Vervolgens wordt iedere bedrijvenzone aangevuld met de omliggende en de interne ontsluitingsinfrastructuur en worden de niet-aanwendbare oppervlakten aangeduid (bufferstroken, spoorwegbermen en dergelijke). Ten slotte wordt de laag aangevuld met de perceels- structuren op de bedrijvenzones. Hieraan worden dan de gegevens over bezetting of beschikbaarheid gekoppeld.

Het GIS als bevragingstool voor planning en promotie

Het GIS-systeem is zo opgevat dat tabellen opgesteld kunnen worden naar gelang van het uitgangspunt van de bevrager: afhankelijk van een ruimtelijk of een economisch uitgangspunt kan de interpretatie van bijvoorbeeld niet-bebouwde percelen verschillen. De GOM's kunnen dan ook met hun GIS diverse interpretaties of vragen over de bezetting van bedrijventerreinen gepast beantwoorden.

Om de verzamelde en verwerkte gegevens over beschikbare percelen ook ter beschikking te kunnen stellen van niet- GISgebruikers werd door de GOM's gezamenlijk genvesteerd in een bevragingsmodule ten behoeve van de investeringspromotoren of voor de dienst Locatieadvies. Deze module gebruikt een aantal basiskaarten en is toegespitst op de data van de beschikbare percelen. Bovendien is het maken van een afdruk van een kaart met de bijbehorende informatie voorgeprogrammeerd zodat de investeringspromotor de informatie onmiddellijk ter beschikking kan stellen van zijn klant: de potentile investeerder of het bedrijf met (her)localisatievragen.

Om de beschikbare informatie voor het brede publiek toegankelijk te maken brengt de cordinerende administratie Economie worden de aangemaakte kaartlagen samen. Ze heeft in samenwerking met het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen een Geoloket ontworpen. Met dat Geoloket kan een eerste overzicht en inzicht verkregen worden in de ligging en de structuur van de bedrijventerreinen in Vlaanderen. Bovendien kan een eenvoudige vraag gesteld worden naar beschikbare percelen. Op basis van het zoekresultaat wordt vervolgens verwezen naar de betreffende GOM voor gedetailleerde informatie en eventuele verdere begeleiding.

Gis-bedrijvenzones basis voor een "faciliterende" overheid

De realisatie van het GIS-bedrijvenzones maakt dat ondertussen in andere vakgebieden ook interesse gewekt wordt en dat dan ook op langere termijn gedacht kan worden aan koppelingen met bijvoorbeeld de datagegevens
van de milieuvergunningen en de inbreng van de gegevens over de verlaten bedrijfsruimten. Daarnaast worden de gegevens ook al aangewend in de prospectie naar brownfields en de reconversiemogelijkheden hiervan. Ook
de opdrachthouders van het Strategisch Plan Ruimtelijke Economie hebben de inbreng van het GIS al gewaardeerd en stipuleren dat dit instrument een van de basispijlers vormt om de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Vlaanderen verder uit te bouwen. De GOM's zijn er, samen met de administratie Economie, van overtuigd dat met de ontwikkeling van dit GIS- bedrijvenzones, door die continue actualisering en het gebruiksvriendelijk bevragen via zowel persoonlijk contact als via het internet-Geoloket, een fundamentele basis beschikbaar is voor een overheid die het ondernemen wil faciliteren. Met het opstellen en behouden van een overzicht om doelmatig "ruimte voor economie" te kunnen plannen n het verstrekken van degelijke informatie aan (nieuwe) ondernemers wordt via dit initiatief volgens de GOM's tegemoet gekomen aan de wensen van de Vlaamse regering.

Voor inlichtingen over de GIS-werking bij de GOM's:

Antwerpen: Els De Geest (03-240 68 21)
Limburg: Rik Nelles (011-30 01 24)
Oost-Vlaanderen: Marieke Van Poucke (09-267 86 66)
Vlaams-Brabant: Erwin Lammens (02-257 03 43)
West-Vlaanderen: Els De Mil (050-36 71 21)

Voor inlichtingen over investeringspromotie en locatieadvies:

Antwerpen: Yvette Cools (03-240 68 23)
Limburg: Nol Drees (011-30 01 22)
Oost-Vlaanderen: Ingrid De Herder (09-267 86 57)
Vlaams-Brabant: Roger Hanon (02-257 03 77)
West-Vlaanderen: Veronique Demets (050-36 71 16)

Voor informatie over het geoloket bedrijventerreinen:

Vincent Vanderper
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap
tel. 02-553 37 46
fax 02-553 37 88
e-mail: vincent.vanderper@ewbl.vlaanderen.be

Bron : Persdienst Vlaamse regering