26/09/2016

Vlaamse begroting 2017: Meer geld voor natuurbeheer en investeringen in duurzame landbouw

Back to article overview

“Er is nu meer geld voor natuurbeheer én investeringen in duurzame landbouw.”

Ook voor het klimaatbeleid wordt 2017 een belangrijk jaar. Niet alleen zullen we dan beschikken over de engagementen van de verschillende sectoren die in het kader van de klimaattop van december worden afgesproken. We zullen ook meer dan 50 miljoen euro bijkomend ter beschikking hebben om de broeikasgasuitstoot terug te dringen, de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en bij te dragen tot de internationale klimaatfinanciering. En ondertussen bereiden we ook al de periode 2021-2030 voor.

Bovendien wordt het milieubeleid in 2017 opnieuw versterkt met een extra inspanning voor rioleringen. Het gaat om een bedrag van € 50 mln.

Het natuurbeleid en het flankerend landbouwbeleid kunnen eveneens rekenen op een aanzienlijke toename van de kredieten: op jaarbasis € 30 mln meer dan bij het begin van de legislatuur. Aldus wordt gezorgd voor zowel natuurherstel als begeleiding van onze landbouwers in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen en de stikstofproblematiek. 

In land- en tuinbouw blijven we inzetten op innovatie en duurzame investeringen en het ondersteunen van sectoren die het moeilijk hebben. 

Met het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen willen we een ommekeer in de ruimtelijke ontwikkeling realiseren door harde ruimtefuncties plaats te geven op goed ontsloten plaatsen en zo de druk op de open ruimte maximaal doen afnemen. Het bijkomend ruimte beslag wordt tegengegaan.

In februari 2017 zetten we een nieuwe stap in de vereenvoudiging van het vergunningensysteem door de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning. Via het digitale omgevingsloket zullen ondernemers en burgers zonder papieren rompslomp hun vergunningsaanvraag kunnen indienen en snel duidelijkheid krijgen over hun aanvraag.

Bron: Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur