13/09/2005

Vlaamse administratie neemt extra maatregelen tegen hoge energiekost

Terug naar artikeloverzicht

De prijsevolutie van de brandstofprijzen brengt niet alleen vele huishoudens in nauwe schoentjes. Ook bedrijven en overheid zien hun energiefactuur oplopen. Zo blijkt uit berekeningen dat die voor de Vlaamse overheid in 2006 meer dan 1,5 miljoen euro duurder zal uitvallen dan aanvankelijk was geschat. Daarom wil Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois de inspanningen verhogen om het energieverbruik in de overheidsgebouwen verder in te perken.

Allereerst laat de minister een rondzendbrief opstellen met energiebesparende instructies voor alle gebouwverantwoordelijken en de gebruikers van het wagenpark van de Vlaamse overheid. "Tot nu toe hebben we altijd gewerkt met tips en sensibilisatie. Die werkwijze blijft enorm belangrijk om alle personeelsleden te overtuigen. Maar zowel in het kader van Kyoto als met de stijgende energiefactuur, moeten we een tandje bijsteken om het energieverbruik in te perken," aldus minister Bourgeois. Afdeling Gebouwen zal in samenwerking met de Centrale Cordinatiecel Milieuzorg (CCM) de instructies op papier zetten.

De afdeling Gebouwen van de Vlaamse overheid sloot in 2003 en 2004 voordelige contracten af met haar leveranciers van gasolie en aardgas, waardoor ze een korting van ongeveer 0,035 euro (gasolie) en +/- 15% (aardgas) geniet t.o.v. de standaard prijzen aan de eindgebruikers. Ook de Vlaamse Openbare Instellingen (VOI's) konden hierop intekenen via mandaatstelling. Minister Bourgeois zal zijn collega-ministers voorstellen om de VOI's onder hun bevoegdheid zoveel mogelijk gebruik te laten maken van deze kortingen. Ook wil Bourgeois dat voor alle gebouwen onderzocht wordt of de omschakeling van gasolie naar aardgas kan gebeuren aan verantwoordbare kosten.

Daarnaast zijn nog een heel aantal energiebesparende projecten in uitvoering bij de Vlaamse administratie:

  • Zo wordt in de vestigingen in meerdere provincies de verlichtingsinstallatie vervangen door zuinige lampen of wordt de huidige verlichting geoptimaliseerd.
  • Een proefproject met glasfolie in Nederkouter werd positief onthaald en zal nu ook toegepast worden op een aantal gebouwen in Brussel. De folie, die op de binnenkant van de ramen wordt aangebracht, zorgt voor een betere isolatie enerzijds en zonnewering anderzijds, waardoor zowel bespaard wordt op air conditioning als op verwarming.
  • Ook zullen in een aantal gebouwen van de Vlaamse overheid condensatorbatterijen worden aangebracht, die ervoor zorgen dat energieverlies door bepaalde installaties wordt voorkomen. Proefprojecten hiermee toonde aan dat de kostprijs soms al na een half jaar was terugverdiend.
  • In Beernem staat een 'passief huis' in de steigers, dat met een minimum aan brandstof zal kunnen functioneren.

"Belangrijk is ook de medewerkers in de Vlaamse administratie en de Vlaamse Openbare Instellingen te blijven sensibiliseren. Met kleine inspanningen, zoals het uitschakelen van niet-gebruikte toestellen, het doven van de verlichting bij afwezigheid, enz . kan een grote besparing gerealiseerd worden," aldus minister Bourgeois.

Bron : Persdienst Vlaamse regering