21/10/2008

Vlaams Toewijzingsplan CO2-emissierechten 2008-2012 klaar voor inwerkingtreding

Terug naar artikeloverzicht

De Europese Commissie heeft het aantal emissierechten definitief goedgekeurd voor de Belgische bedrijven in de handelsperiode 2008-2012. Het Vlaams Toewijzingsplan CO2-emissierechten 2008-2012 kan nu in werking treden. Voor 173 Vlaamse bedrijfsvestigingen wordt zo de laatste hinderpaal weggenomen om op een kostenefficinte manier met 184.331.286 emissierechten hun aandeel in de Vlaamse klimaatdoelstelling te realiseren. Minister Hilde Crevits beklemtoont dat Vlaanderen een rol kan blijven spelen als energie-intensieve n energie-efficinte regio in de Kyotoperiode 2008-2012.

Inwerkingtreding Vlaams Toewijzingsplan CO2-emissierechten 2008-2012

Met deze Europese Beschikking wordt het definitief aantal toegewezen emissierechten voor alle deelnemende Vlaamse bedrijven nu vastgelegd inclusief de omvang van de Vlaamse Toewijzingsreserve. Het aantal toegewezen emissierechten voor de bedrijven in de handelsperiode 2008-2012 bedraagt 32,6 miljoen emissierechten per jaar. In het Vlaamse Gewest nemen in het begin van de handelsperiode 2008-2012 173 bedrijfsvestigingen deel. De Vlaamse Toewijzingsreserve bedraagt in deze periode gemiddeld 4,2 miljoen emissierechten per jaar. Het totaal aantal beschikbare emissierechten voor een periode van 5 jaar bedraagt 184.331.286.

De reductie die Vlaanderen eerder toepaste op vraag van de Europese Commissie bedraagt -6% tov het ingediende plan, wat aanzienlijk lager ligt dan het gemiddelde voor de EU-27 met -10,6%. Voor Belgi bedroeg dit -7,6%. Dit werd intern verder verdeeld: het Waals gewest (-10%) en het Brussels gewest (-35,5%). Voor andere kleinere lidstaten zoals bvb. Slovakije, Luxemburg, en Letland liepen de opgelegde reducties van -25% over -32% tot -57%.

Binnen het Vlaams gewest werd de correctie toegepast op de petroleumsector (-7%) en de chemiesector (-3,5%). Voor de elektriciteitssector werd de - binnen de EU - innovatieve benadering gekozen om enkel nog emissierechten kosteloos toe te wijzen aan centrales met een hoog rendement. Dit stimuleert de inzet en de bouw van WarmteKrachtKoppeling en STEG's, en vermindert drastisch de mogelijkheid voor windfall profits.

Op initiatief van minister Crevits werd tevens bedongen dat de federale heffing op gratis toegewezen emissierechten vanaf de handelsperiode 2008-2012 werd afgeschaft.

Na de publicatie in het staatsblad van het toewijzingsplan 2008-2012 zullen de betrokken bedrijven elk een ministerieel besluit toegestuurd krijgen met het aantal toegewezen emissierechten.

Minister Hilde Crevits: "De omvangrijke Vlaamse toewijzingsreserve voor nieuwkomers, de mogelijkheid tot aanvulling, n de innovatieve optie voor reservering van emissierechten voor nieuwe investeringen, moeten ervoor zorgen dat Vlaanderen voldoende attractief blijft als investeringsregio voor energie-intensieve activiteiten in vergelijking met andere Europese regio's. Dit toont aan hoe een milieubeleidsinstrument een rechtstreekse en belangrijke ondersteunende economische rol kan spelen."

Het EU ETS is voor het Vlaamse Gewest een belangrijk klimaatbeleidsinstrument, dat tevens resultaten boekt. De emissies van de 171 deelnemende Vlaamse bedrijfsvestigingen uit de handelsperiode 2005-2007 daalden met 4% van 33,6 miljoen ton in 2005 tot 32,3 miljoen ton in 2007.


Beleidskader

Sinds 1 januari 2005 is binnen de Europese Unie een interne markt voor de verhandeling van emissierechten opgestart, het EU ETS European Union's Emissions Trading Scheme. Het handelssysteem is wereldwijd het grootste emissiehandelsysteem en bestrijkt momenteel ongeveer 50% van de totale CO2-emissies, en mr dan 40% van alle broeikasgasemissies in de EU-27. Het is daarmee n van de hoekstenen van het Europese klimaatbeleid.

In de EU-27 nemen bijna 11.000 energie-intensieve bedrijfsvestigingen deel aan het emissiehandelsysteem. Ze komen uit een waaier van sectoren, zoals elektriciteitsproductie, staal, raffinaderijen, chemie, voeding, textiel, metaalverwerking, glas, papier, hout en keramische producten.

In een toewijzingsplan wordt het totaal aantal emissierechten vastgelegd voor de deelnemende bedrijven, en de wijze waarop deze emissierechten aan elke individuele installatie worden toegewezen. De deelnemende bedrijven zijn verplicht jaarlijks te rapporteren over de CO2-emissies die onder het systeem vallen, en rato van deze emissies emissierechten in te leveren. Doel van het systeem is om de CO2-emissies te reduceren daar waar de reductiekosten het laagst zijn.

Bron : Persmededeling van het kabinet van minister Hilde Crevits

_______________________________

Extra info :