15/12/2006

Vlaams plan voor besteding Europese Structuurfondsen klaar

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert BOURGEOIS keurde de Vlaamse Regering  het globaal plan voor de besteding van de Europese Structuurfondsen in Vlaanderen voor de periode 2007-2013 goed. Vlaanderen zet vooral in op economische groei en duurzame werkgelegenheid.

Met de goedkeuring van het Vlaams plan levert Vlaanderen een bijdrage aan het Nationaal Strategisch Referentiekader. Uit dit referentiekader blijkt hoe en waaraan Vlaanderen de komende zeven jaar samen met de andere gewesten en gemeenschappen de 2,014 miljard euro aan Europese steun zal spenderen. Daarvan gaat ongeveer 700 miljoen euro naar Vlaanderen, of 416 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) en 284 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

In totaal heeft Europa de komende zeven jaar 308 miljard euro veil voor haar doelstellingen in het kader van het Europese structuur- en cohesiebeleid. De Unie stelt daarbij drie grote doelstellingen voorop. Doelstelling 1 'Convergentie' is bedoeld voor de minst ontwikkelde lidstaten en regio's die het zwaarst lijden onder de globalisering. Henegouwen krijgt onder deze doelstelling meer dan een half miljard euro toegewezen. Vlaanderen valt niet onder deze doelstelling. Voor Doelstelling 2 'Regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid' krijgt Vlaanderen 594 miljoen euro. Voor de derde doelstelling 'Territoriale Samenwerking', grosso modo het vroegere INTERREG, krijgt Vlaanderen 105 miljoen euro. Ter vergelijking, in de huidige periode 2000-2006 ontvangt Vlaanderen voor de Doelstellingen 2 en 3 respectievelijk 627 en 53 miljoen euro.

Vlaanderen wil de komende zeven jaar de EFRO-middelen concentreren op kenniseconomie en innovatie, ondernemerschap, het verbeteren van de ruimtelijk-economische omgevingsfactoren (zoals bedrijventerreinen en bedrijfshuisvesting) en stedelijke ontwikkeling. De ESF-middelen zullen vooral ten goede komen van het vergemakkelijken van de toegang tot het arbeidsproces, het verhogen van de arbeidsdeelname en sociale inclusie, het aanreiken van instrumenten voor loopbaanbegeleiding en -ontwikkeling en het focussen van de ondernemingscultuur op mensen.

Ook nieuw is dat Vlaanderen voortaan kiest voor n programma voor ESF en n voor EFRO op Vlaams niveau. De bedoeling is om zo de horizontale prioriteiten efficinter te beheren en op te volgen. De minister verzekert echter dat de provincies en programmasecretariaten voor de komende periode een belangrijke rol zullen blijven spelen. Europa vraagt wel dat 75 % van de middelen rechtstreeks voor acties in het kader van de Lissabonstrategie worden ingezet. "Vlaanderen zal op een gepaste manier haar bijdrage leveren aan die doelstelling", zegt de minister. Concreet betekent dit voor Vlaanderen een speciale focus op werkgelegenheid, onderzoek en ontwikkeling, innovatie en ondernemerschap, de informatiemaatschappij, duurzame energie en energie-efficintie en milieubescherming. Vandaar ook dat het Strategisch Referentiekader is afgestemd met het Pact van Vilvoorde en het Vlaams Hervormingsprogramma 2005-2008 in het kader van de herziene Lissabonstrategie. "Op die manier werken we aan de verdere ontwikkeling van Vlaanderen als een competitieve en duurzame economie waarin welvaart, welzijn, sociale vooruitgang en ecologisch evenwicht onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn", voegt minister Bourgeois er nog aan toe.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering