21/04/2021

Vlaams minister Lydia Peeters rolt laadpaalinfrastructuur versneld uit

laadpaal
Terug naar artikeloverzicht

Gisteren maakte de federale regering de plannen bekend voor de vergroening van het wagenpark door middel van verschillende fiscale stimuli. Vanuit Vlaanderen zet Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters alvast sterk in op de uitrol van laadinfrastructuur. In het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarvan gisteren het eerste voortgangsrapport werd voorgesteld, wordt hiervoor 30 miljoen euro voorzien goed voor 30.000 laadequivalenten (CPE) tegen 2025. Ook wil minister Peeters via potentieelkaarten snel en efficiënt de potentiële locaties voor laadpalen in kaart brengen. 

In 2021 is er 10 miljoen euro voorzien voor ultrasnellaadinfrastructuur langs de snelwegen. Verder is er ook 5 miljoen voor (semi-)publieke laadinfrastructuur en de uitbereiding van het basisnetwerk van trage laders. Ik wil dat laadinfrastructuur op niet-publiek domein toegankelijk wordt gemaakt voor iedereen. Voor 2022 is er 10 miljoen voorzien om te zorgen voor een goed verknoopt netwerk van trage en snellere laders over heel Vlaanderen en nog 5 miljoen om te zorgen dat er zeker elke 25km langs de snelwegen en grote verkeersassen (ultra)snellaadinfrastructuur.

"In Vlaanderen liggen de ambities voor elektrisch rijden hoog. Daarom voorzie ik om tegen 2025 35.000 laadpalen te voorzien, perfect in lijn met de Europese doelstelling, nl. 1 publieke laadpaal per 10 elektrische wagens. Ik juich de federale plannen zeker toe om de omschakeling naar elektrificatie verder te stimuleren. Naast de lopende calls voor laadpaalpunten blijven we alles monitoren en eventueel bijsturen. Door constant de evolutie van het aantal elektrische wagens te monitoren, kunnen we snel schakelen indien nodig.”

Potentieelkaarten

De procedure om een publieke laadpaal te plaatsen neemt veel tijd in beslag en moet korter. Minister Peeters wil tijd winnen door vooraf potentiële locaties in kaart te brengen. Deze potentieelkaarten zijn in opmaak en moeten klaar zijn tegen eind dit jaar.

 

 

Bron: ©2021 Lydia Peeters  - Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken