27/06/2008

Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF) : meer middelen en aanpassing van de steunverlening

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister-president en minister van Landbouw, Kris PEETERS, heeft de Vlaamse Regering vandaag het ontwerp van besluit betreffende steun aan de investeringen en  aan de installatie in de landbouw principieel goedgekeurd. Concreet betekent dit dat een aantal wijzigingen aan de steunverlening door het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF) worden doorgevoerd.

Het ontwerp van besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en de Mina-raad.

Bovendien heeft minister Peeters ook voorzien in een verhoging van de budgettaire middelen van het VLIF met 14 miljoen euro in 2008. Hiermee moet het extra aantal dossiers dat de voorbije maanden werd ingediend kunnen opgevangen worden.

Waarom een herstructurering VLIF?

De wijziging van de steunmaatregelen in het kader van het VLIF is ingegeven vanuit verschillende redenen:

  1. In de eerste plaats dienden een aantal wijzigingen doorgevoerd te worden als gevolg van wijzigingen in de Europese regelgeving. Deze wijzigingen zijn reeds via omzendbrieven aangekondigd en betreffen voornamelijk het afstemmen van de vestigingssteun op de Europese regelgeving ter zake.

  2. Ten tweede wordt een maatregel doorgevoerd om enerzijds de VLIF-begroting bij het sterk toegenomen aantal dossiers overeind te houden, en anderzijds om te vermijden dat onvoorzichtig en onoordeelkundig investeringsgedrag in de hand wordt gewerkt. Concreet wordt een vermindering van het hoogste steunpercentage doorgevoerd van 40% naar 30%.

    Deze maatregel draagt bij tot een verlichting van het budget voor investeringssteun. Bovendien draagt deze vermindering van het steunpercentage ook bij tot een meer doordacht en voorzichtiger investeringsbeleid op de land- en tuinbouwbedrijven.

    Met het percentage van 30% wordt er wel een duidelijke differentiatie behouden met de basissteunpercentages van 20% en 10% voor investeringen die een specifieke beleidsaandacht krijgen.

  3. Ten derde worden de sectorale voorwaarden in de veehouderij afgeschaft om in lijn te zijn met het huidige Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en het Vlaams milieubeleid. Het gaat hierbij o.a. om de steun voor bedrijven die uitbreiden via het systeem van 'uitbreiding mits mestverwerking' en het wegvallen van de eis van de grondgebondenheid in de vleesveehouderij.

Deze sectorale voorwaarden werden indertijd ingevoerd vanuit productiebeperkende overwegingen in met overproductie geconfronteerde markten.

De huidige politiek van Europa is er echter n van vrije productie zonder prijsondersteuning, waarbij de land- en tuinbouwbedrijven zich vrij moeten kunnen ontwikkelen binnen het kader van het milieu- en vergunningenbeleid.

Deze maatregel zal om budgettaire redenen pas ingaan vanaf 1 januari 2009.

14 miljoen extra voor VLIF

Eveneens op voorstel van de minister van Landbouw worden de budgettaire middelen van het VLIF nog dit jaar met 14 miljoen euro verhoogd. Met deze extra middelen moet het extra aantal dossiers dat de voorbije maanden bij VLIF werd ingediend kunnen ondersteund worden.

"Met de wijzigingen en de extra middelen ten belope van 14 miljoen euro voor het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds wil ik de Vlaamse land- en tuinbouwsector structureel wapenen om te opereren in een meer geliberaliseerde martktomgeving, gekenmerkt door hoge grondstof- en energieprijzen," aldus minister Peeters.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering