27/09/2024

Vlaams huishouden gooit dit jaar tot 508 euro aan eetbaar voedsel weg – OVAM en de Kostwinners organiseren wedstrijd met sterrenrestaurant Boury om voedselverlies tegen te gaan

voedselverspilling-vuilbak
Terug naar artikeloverzicht

Een Vlaams huishouden gooide het afgelopen jaar gemiddeld 508 euro aan eetbaar voedsel weg. Zo blijkt uit berekeningen van de OVAM. Naar aanleiding van de internationale dag tegen voedselverlies lanceert de OVAM samen met De Kostwinners een campagne om voedselverlies tegen te gaan. De OVAM steunt daarvoor verschillende projecten van intercommunales. Met de Kostwinners organiseren ze ook een winactie voor de gebruikers van zijn Wat-je-nog-liggen-hadGPT. Vier Vlamingen krijgen de exclusieve kans om een menu van restjes te eten in driesterrenrestaurant Boury in Roeselare.  

Meer weten over de campagne of meedoen kan vanaf 27/9 via www.watjenogliggenhad.dekostwinners.be. Of bekijk: OVAM/Kostwinners campagne: Wat-Boury-nog-liggen-hadGPT (30'') (youtube.com)

Gemiddeld gooide een Vlaams huishouden het afgelopen jaar 508 euro aan eetbaar voedsel weg*. Dat blijkt uit berekeningen van de OVAM. In totaal spendeerde een Vlaams huishouden het afgelopen jaar gemiddeld 6355 euro aan voeding. Tot 8% van dit aangekochte voedsel wordt gewoon weggegooid. Gemiddeld gooit de Vlaming op een jaar tijd maar liefst 21,84 kilo aan eetbaar voedsel in het restafval. Daarmee doen we het al 13% beter dan 5 jaar geleden. Als je toch voedsel moet weggooien, kan dit verloren voedsel met gft-inzameling of thuiscompostering toch nog op een waardevolle manier worden ingezet. Doordat de huishoudens voedselafval nog onvoldoende sorteren, wordt het weggegooid voedsel echter te weinig gerecupereerd en gevaloriseerd. Want wat in de restafvalzak terecht komt, komt ook terecht in de verbrandingsinstallatie.

Naar aanleiding van de internationale dag tegen voedselverlies op 29 september lanceert de OVAM samen met De Kostwinners (een collectief van partnerorganisaties tegen voedselverlies) een campagne om voedselverlies verder tegen te gaan. De Wat-je-nog-liggen-hadGPT-tool helpt Vlamingen om op een laagdrempelige manier voedselrestjes te hergebruiken.

Voedsel is goud: OVAM steunt nieuwe projecten

In het kader van de problematiek subsidieert de OVAM verschillende projecten tegen voedselverlies. Sinds deze zomer staat de oproep voor verschillende initiatieven open. Op dit moment heeft de OVAM vier projecten goedgekeurd die worden georganiseerd door de intercommunales Ibogem, IDM, IOK en Intradura. De vier projecten worden voor 50% gesubsidieerd met een max bedrag van 50000 euro subsidie/intercommunale. Het gaat om:

  1. Kampioenentraining “Voedsel is goud” (IDM): De campagne "Voedsel is goud" richt zich op het trainen van specifieke doelgroepen om voedselverspilling te verminderen, met focus op gezinnen, schoolkinderen en maatschappelijk kwetsbare groepen. Na een bewustmakingscampagne via sociale media en tv, worden praktijkgerichte sessies georganiseerd om mensen concrete vaardigheden via de plan-eet app aan te leren rond het aankopen, bewaren en hergebruiken van voedsel. Via face-to-face contact, thematische workshops en controles van het rest-afval, wordt gedragsprestatie gemeten en geëvalueerd om de impact op voedselverlies te maximaliseren.
  2. “Voedsel is goud” (Ibogem): Ibogem voert een brede campagne tegen voedselverspilling met een speciale focus op jonge gezinnen, omdat daar de meeste verspilling voorkomt. Via een wedstrijd op sociale media worden inwoners gevraagd hun beste 'life hacks' tegen voedselverspilling te delen, waarvan de winnende tips op 29 september bekendgemaakt worden. Daarnaast organiseert Ibogem workshops en deelt tips van bekende atleten om gedragsverandering te stimuleren, met als doel het aandeel voedselafval te verminderen door preventie en betere sorteervoorschriften.
  3. “Oktober-geen-restjes-over” (Intradura): Na bewustvormingsmaanden zoals “Maai mei niet” en “Tournée Minerale”, wil Intradura met “oktober-geen-restjes-over” gezinnen gedurende een maand bewust maken van hun voedselverspilling en hen aansporen om kleine gedragsveranderingen door te voeren. Deelnemers meten aan het begin en einde van oktober hoeveel voedsel ze weggooien en ontvangen tussentijds tips, workshops en lezingen om voedselverlies te verminderen. Na een succesvolle test in 2023 met een daling van voedselverlies van 60% bij de deelnemers, wordt de campagne in 2024 en 2025 breder uitgerold.
  4. “Elk sneetje telt” (IOK Afvalbeheer): IOK Afvalbeheer zet in op workshops rond voedselverspilling voor kinderen in de derde graad van het lager onderwijs en hun ouders. De focus ligt op tips om minder voedsel weg te gooien. Ook zullen er infostanden geplaatst worden op de wekelijkse markten in Kempense gemeenten, waar bezoekers geïnformeerd worden over hoeveel geld ze verspillen door voedsel weg te gooien en praktische tips krijgen over bewust aankopen, bewaren en hergebruiken van restjes.

 

Wat-Boury-nog-liggen-hadGPT

Vorig jaar lanceerden De Kostwinners de Wat-je-nog-liggen-hadGPT, een AI-tool die recepten maakt met de restjes uit de koelkast. Dit jaar legt de campagne bovendien de nadruk op hoe lekker koken met restjes kan zijn. Dat doen De Kostwinners met een winactie: het restjesmenu van Wat-Boury-nog-liggen-hadGPT. Want hoewel de eigen restjes best lekker kunnen zijn, smaken die in een driesterrenrestaurant beter.
De OVAM reserveerde daarom op 26 oktober twee exclusieve tafeltjes voor twee bij driesterrenrestaurant Boury in Roeselare. Op het menu? Verschillende gerechten gemaakt van de heerlijke restjes uit de keuken van Boury. Het menu zal geserveerd worden aan vier gelukkigen in Vlaanderen.

Creativiteit in de keuken betekent het waarderen van elk ingrediënt, zelfs de kleinste restjes. Daarom wilde ik graag mijn steentje bijdragen aan de campagne.

aldus driesterrenchef Tim Boury.

Meer weten over de campagne of meedoen kan vanaf 27/9 via www.watjenogliggenhad.dekostwinners.be.

*Het gemiddelde huishoudbudget van Vlaamse gezinnen bedraagt 40.223 euro per jaar, 15,8% daarvan gaat naar voeding. (statbel) Uit cijfers van de OVAM blijkt dat tot 8% van de ingekochte voeding wordt weggegooid.

 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid