11/05/2007

Vlaams Fonds Tropisch Bos: meer aandacht voor biodiversiteit en klimaatverandering

Terug naar artikeloverzicht

Het Vlaams Fonds Tropisch Bos zal meer inzetten op bebossings- en herbebossingsprojecten in de context van het Kyoto protocol, en tegelijk er nog meer naar streven dat dergelijke projecten een wezenlijke bijdrage leveren voor biodiversiteitsbehoud en de sociale ontwikkeling van de betrokken bevolkingsgroepen.

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering de werking van het Vlaams Fonds Tropisch Bos gevalueerd. Deze evaluatie heeft uitgewezen dat er efficintiewinst mogelijk was wat betreft de manier waarop projecten worden geselecteerd. Met het oog hierop heeft de minister dan ook de werking van het Vlaams Fonds Tropisch Bos laten bijstellen. Zo zal er in de toekomst een meer actieve prospectie gebeuren naar projecten die beter aansluiten bij de doelstellingen van het fonds, met name biodiversiteit en sociale doelstellingen. Ook zal de werking van het Vlaams Fonds Tropisch Bos in de toekomst beter aansluiten bij de uitdaging van klimaatverandering.

In 2002 richtte de Vlaamse Regering een Vlaams fonds voor het behoud van het Tropisch Bos op. Sindsdien werden vanuit dit fonds 43 projecten ondersteund voor een totaal bedrag van 3.112.854 euro. Het Fonds is een voorbeeld van hoe Vlaanderen verschillende van zijn internationale engagementen rond biodiversiteit en duurzaam bosbeheer omzet in concrete daden.

De projecten die vanuit het Vlaams Fonds Tropisch Bos worden ondersteund zijn kleinschalige projecten die lokaal verankerd zitten bij bevolkingsgroepen. Lokale NGO's staan aldus, samen met de lokale bevolking en overheden, in voor de bescherming van de biodiversiteit in natuurparken en tropische bossen. Ook zijn er projecten die bijdragen tot de strijd tegen illegale houtkap, het bevorderen van een duurzame houtkap teneinde gecertificeerd hout op onze markten te brengen, het bevorderen van ecotoerisme en steun aan herbebossing van gedegradeerde gebieden en agroforestry.

Intussen is de werking van het Vlaams Fonds Tropisch Bos gevalueerd. De evaluatie gaf goede punten voor het opzet, de doelstellingen en de resultaten van het Vlaams Fonds Tropisch Bos. Wel viel aan te merken dat de voorbereiding van de selectie van de projecten efficinter kan worden aangepakt. Daarom zal in de toekomst niet meer gewerkt worden met een open projectoproep, maar zal een actieve prospectie naar interessante projecten gebeuren op basis van het ondertussen goed uitgebouwde netwerk. Ook wil de minister het Vlaams Fonds Tropisch Bos beter doen aansluiten bij de mondiale uitdaging van klimaatverandering. Zo wil hij met het Fonds bijdragen aan het verduidelijken van de rol van bosbehoud, bosherstel en duurzaam bosbeheer in de strijd tegen de klimaatverandering. Wereldwijde ontbossing en bosdegradatie draagt immers voor een flink stuk bij tot de uitstoot van broeikasgassen.

"Het Vlaams Fonds Tropisch Bos zal meer inzetten op bebossings- en herbebossingsprojecten in de context van het Kyoto protocol, en tegelijk er nog meer naar streven dat dergelijke projecten een wezenlijke bijdrage leveren voor biodiversiteitsbehoud en de sociale ontwikkeling van de betrokken bevolkingsgroepen. Met de nieuwe klemtoon binnen de werking van het Vlaams Fonds Tropisch Bos wil ik investeren in pilootprojecten en voorbeeldmethoden die vanuit de praktijk bekijken hoe een dergelijke combinatie ook effectief mogelijk is. Bepaalde groepen vrezen dat de rechten van de inheemse bevolkingsgroepen bij klimaatgestuurde bebossingsprojecten al te zeer zouden genegeerd worden of dat deze projecten ernstige ecologische schade zouden kunnen betekenen. Ik wil ervoor zorgen dat de verschillende bezorgdheden met elkaar te verzoenen zijn", zegt de minister.

Bij dit alles verliest minister Peeters ook het Vlaamse bos niet uit het oog. Ook in Vlaanderen worden inspanningen geleverd om gecertificeerd hout op de markt te brengen. Ook in Vlaanderen wordt getracht om via bosgroepen de bossen beter te beheren zodat bossen beter kunnen instaan voor het beschermen van de natuur, het voortbrengen van een milieuvriendelijke grondstof en het verschaffen van mogelijkheden voor ontspanning en educatie.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering