02/01/2006

Vlaams draaiboek voor omzetting Europese Regelgeving

Terug naar artikeloverzicht

Met een draaiboek Europese Regelgeving wil Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois de achterstand bij de omzetting van Europese richtlijnen
naar Vlaamse regelgeving aanpakken. Momenteel wordt in Vlaanderen immers 80% van de Europese richtlijnen, laattijdig omgezet. Het draaiboek moet de verschillende departementen en kabinetten helpen om de Europese regelgeving tijdig en correct te implementeren.

Het draaiboek geeft gedetailleerd en gefaseerd de gehele procedure van omzetting weer en formuleert aanbevelingen om een efficinte omzetting te bevorderen.  Het vestigt de aandacht op bepaalde organisatorische en inhoudelijke vereisten, zoals de inzet van personeel, timing, procedure, interpretatiewijzen en dergelijke meer. Daarmee moet het bestaande moeilijkheden en hindernissen die nu de procedure vertragen, wegwerken.

Ook wil Bourgeois met het draaiboek de verschillende departementen en kabinetten helpen om nauwer betrokken te geraken bij het Europese beleid. "Wanneer alle betrokkenen een beter zicht hebben hoe het omzettingsproces werkt, zal de Vlaamse overheid beter in staat zijn proactief de Europese beleidsvorming te benvloeden," aldus Bourgeois.

De administratie Buitenlands Beleid stelde het draaiboek op in samenwerking met de Kenniscel Wetsmatiging, de verschillende departementen, de Vlaamse Kanselarij en Peter Bursens, professor Europees Beleid aan de Universiteit Antwerpen (UA). Uiterlijk na 2 jaar gebruik zal het draaiboek gevalueerd worden.

Het draaiboek kadert in de inspanningen van Bourgeois om Vlaanderen dichter bij Europa te brengen en Europa dichter bij Vlaanderen. Zo voerde hij een maandelijkse rapportering in over de Europese besluitvorming op de Vlaamse ministerraad en  bezorgt hij bij elk nieuw EU- voorzitterschap aan het Vlaams Parlement de "Vlaamse vinger aan de Europese Pols",  een overzicht van de voor Vlaanderen belangrijke EU-dossiers. In de loop van 2006 wordt op initiatief van Bourgeois het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap opgericht. Dat moet zorgen voor een meer nadrukkelijke Vlaamse aanwezigheid op het Europese beslissingsniveau en de kloof die momenteel bestaat tussen enerzijds burgers en ondernemers en anderzijds Europa, helpen overbruggen.

"Dit zijn allen efficinte hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat alle betrokken Vlaamse beleidsvoerders er beter in slagen de belangen van de Vlamingen te
verdedigen bij de Europese besluitvorming," zegt Bourgeois.

Bron : Persdienst Vlaamse regering