26/08/2016

VITO zet samen met diverse partners haar technologie in de markt via co-creatie

Back to article overview

Twee nieuwe trajecten dit najaar: sensornetwerken en luchtkwaliteit & organische stromen anders bekeken

Van idee tot realiteit in 6 maanden

Een idee laten groeien tot een realisatie is de grootste uitdaging voor ondernemers, zowel voor start-ups als voor gevestigde waarden in het bedrijfsleven. Het idee ontwikkelen tot een valabele technologie, met de juiste partner(s) en de nodige financiering, vergt expertise, die niet altijd tot de core business van het bedrijf of de opleiding van de starter hoort. VITO lanceerde het nieuwe concept van co-creatie om dit voor ande­ren te realiseren in een strak tijdschema van 6 maanden­ al voor remote sensing en herhaalt dit nu voor sensornetwerken en luchtkwaliteit enerzijds en  organische stromen anders bekeken anderzijds.

De uitgangspunten voor de co-creatietrajecten gaan van inspiratie tot nieuwe businessmodellen die bedrijfsprocessen optimaliseren, tot het versterken van de concurrentiepositie of tot het faciliteren van nieuwe soorten van dienstverlening. Het delen van technologische kennis en inno­vatieve markt­inzichten tussen complementaire deelnemers vormt daarbij een belangrijk onderdeel. Bovendien garandeert VITO een maximale Return on Investment, want het co-creatietraject vereist een minimale tijdsinvestering en wordt gefinancierd door co-funding. VITO investeert ook 280 onderzoeksuren van VITO-experten om de technologische en financiële haal­baarheid van de ideeën te toetsen.

KMO’s kunnen bovendien beroep doen op PRODEM-subsidiëring.

Sensornetwerken en luchtkwaliteit

Op 6 oktober start het traject over sensornetwerken en luchtkwaliteit. VITO werkt hiervoor samen met relevante partners uit de sector zoals DSP Valley, Port of Ghent, Port of Antwerp, IoTBE, Living Tomorrow. Deze partners hebben een belangrijke inbreng in het vinden van de deel­nemende bedrijven en het vertegenwoordigen van potentiele eindgebruikers van de ideeën. In dit co-creatie­traject brengt VITO complementaire deelnemers samen om de opportuniteiten te onder­zoeken voor het creëeren van nieuwe business uit luchtkwaliteitsmetingen en sensornetwerken. Mogelijke toepassingsdomeinen zijn: smart cities, smart buildings, industrie 4.0 en connected health. VITO stelt hier­voor haar expertise ter beschikking in het testen en valideren van (nieuwe) sensoren in labo-omgeving, het ontwikkelen en implementeren van kalibratie-algoritmes, metingen in omgevingslucht (binnen en buiten), het opzetten van statische en mobiele meetnetwerken, blootstellingsmetingen, spatio-temporele dataverwerking en -interpretatie. Deze technologieën zijn inzetbaar in processturing, internet of things (IoT), Big Data, Early Warning Systems en andere.

Meer info en aanmelden kan nog tot 12 september via co-creatie.vito.be.

Organische stromen anders bekeken

In dit co-creatietraject, dat start op 25 oktober, kijken we samen met de deelnemende bedrijven met een andere blik naar organische (rest)stromen. Compostering en vergisting zijn gekende paden. Maar het kan ook anders! Dit kan gaan van extractie van nuttige stoffen tot het verlagen van de te transporteren tonnages. Ook het omzetten tot bioplastics, biochemische bouwstenen of andere hoogwaardige producten zijn valabele ambities. Ondersteunende partners voor dit traject zijn Agropolis, Innovatiesteunpunt, Belorta, Food Port, Port of Ghent, POM West Vlaanderen, Flanders Food, Fabriek voor de Toekomst.

VITO zet haar expertise en infrastructuur in voor het analyseren van organische reststromen, het bepalen van de techno-economische haalbaarheid van alternatieven, het ontwikkelen en testen van nieuwe procesinzichten en producten, het opzetten van nieuwe waardeketens en verdien­modellen. Diverse opportuniteiten in landbouw en fruitteelt, voedingsindustrie, afvalbeheer, … worden gewikt en gewogen.

Meer info en aanmelden kan nog tot 3 oktober: co-creatie.

Voor meer informatie, neem contact op met het Bart Dooms tel. +32 14 33 67 26 of bart.dooms@vito.be.

Van cleantech-start-up tot internationaal groeibedrijf

Co-creatie past in het grotere geheel om VITO-technologie te valoriseren door middel van de Lifecycle­strategie voor toegepast onderzoek. VITO geeft bedrijven van elke omvang een trefzekere begeleiding in elke groeifase, ook over de grenzen heen. Als Vlaams strategisch onderzoeksinstituut voor cleantech en duurzame ontwikkeling beschikken we hiervoor over de juiste tools en expertise. Meer info

Bron: © VITO NV, 2014-2016