01/02/2012

VITO, WTCB en DuWobo nodigen kmo's uit om voorbeeldprojecten duurzaam bouwen rond het thema "duurzame renovatie" in te dienen

Terug naar artikeloverzicht

VITO (Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek) is een onafhankelijk onderzoekscentrum dat innovatieve technologieën en wetenschappelijk onderbouwde adviezen levert aan industrie en overheid. VITO doet dit in de domeinen leefmilieu, energie, duurzame materialen en aardobservatie, en werkt hiervoor vanuit 5 vestigingen: Mol, Berchem, Oostende, Gent en Genk (EnergyVille). Het WTCB heeft als collectieve missie om de kwaliteit en de competitiviteit in de bouwsector te verbeteren door het verrichten van toegepast onderzoek en te zorgen voor informatie verspreiding van onderzoeksresultaten in de bouwsector. VITO beschikt, via haar KMO-Cleantech-programma uit de overeenkomst met de Vlaamse overheid, over specifieke middelen om, aangevuld met andere middelen, de samenwerking in bedrijfsconsortia rond speerpuntdomeinen (vb duurzaam bouwen, watermanagement, energie,…) te ondersteunen. In zo’n samenwerking krijgen kmo’s/technologie-aanbieders de kans om tot dan toe minder bekende duurzame technologieën samen met technologiegebruikers uit te testen en te demonstreren. Hierdoor kunnen zij als ‘groene’ pioniers een nieuwe dynamiek op gang helpen die de Vlaamse economie versterkt, en ook buiten Vlaanderen afzet kan vinden. VITO en andere kennisinstellingen zorgen in zo’n samenwerking voor de wetenschappelijke onderbouwing, de onafhankelijke validatie van de groene technologie en de verdere kennisopbouw en –verankering. In de bouwsector werkt VITO o.a. samen met WTCB, dat in het bouwgebeuren in België een unieke plaats inneemt en tot doel heeft innovatie in de sector en in het bijzonder bij de aannemers te bevorderen. WTCB zal in bepaalde gevallen voor een extra financiële hefboom zorgen. 

De transitieagenda Duurzaam Wonen en Bouwen

VITO en WTCB laten zich inspireren, zowel bij de selectie van prioritaire thema’s voor samenwerking als de bewaking van duurzaamheid in de aangeboden projecten, door de transitieagenda ‘Vlaanderen in de steigers’. Dit verwoordt het streefbeeld, de maatschappelijke agenda en actieplan voor projecten en experimenten inzake ‘duurzaam wonen en bouwen’, zoals  opgesteld door het transitienetwerk Duurzaam Wonen en Bouwen of DuWoBo[1]. Dit netwerk van overheid en stakeholders, onderzoeksinstellingen en ngo’s, vastgoed en planners, bouwsector en eindgebruikers, is in 2004  gelanceerd door de Vlaamse overheid en wil een transitie naar een duurzaam bewoond en bebouwd Vlaanderen teweegbrengen. 


Tweede oproep - Thema ‘duurzame renovatie’

Een eerste open uitnodiging voor het indienen van zo’n voorbeeldprojecten lanceerden VITO, WTCB en transitienetwerk DuWoBo in december 2010 rond het prioritair thema ‘nieuwbouw’. Twee consortiumprojecten lopen ondertussen.

Deze tweede open uitnodiging heeft als prioritair thema ‘duurzame renovatie’ en wil voorrang geven aan projecten die bij zo’n renovatie:

  • nieuwbouw en renovatie integreren, en oplossingen bieden voor de eventuele problematiek van historische gebouwen
  • aandacht schenken aan de economische en ecologische kosten en baten over de ganse levenscyclus van een gebouw(encomplex),
  • technologische en sociale facetten integreren,
  • functies mixen en sociale inclusie bevorderen
  • slimme systemen (immotica, zorg, enz…) zowel op individueel als op wijkniveau maximaal benutten.

Verder moet het gaan om concrete projecten waarin meerdere functies aan bod kunnen komen, zoals de zorgsector, schoolgebouwen, culturele sector, …

Consortia van bedrijven, aangestuurd door een Vlaamse kmo, formuleren een project dat maximaal 100 000 € kost. Hiervan draagt het bedrijfsconsortium 34 %, de overige 66 % komt van VITO KMO-middelen uit het cleantech-programma.

Bij collectieve acties die via WTCB-kanalen gerapporteerd kunnen en mogen worden, kan WTCB bovendien 20 % van haar kosten voor eigen rekening nemen.

Projectvoorstellen worden verwacht uiterlijk 30 april 2012. Terugkoppeling wordt verwacht tegen 1 juni 2012. Uit de ingediende voorstellen kunnen eventueel meerdere varianten worden goedgekeurd. 

Evaluatie en selectie door VITO, WTCB, DuWoBo

Zowel de keuze van de prioritaire thema’s die voor een open oproep  in aanmerking komen, als de beoordeling van de effectief ingediende projecten gebeuren door VITO, WTCB en DuWoBo. Ze zijn in overeenstemming met de door DuWoBo uitgestippelde transitiepaden en voldoen aan de vooraf gedefinieerde selectie- en evaluatiecriteria door de initiatiefnemers. 

Interesse?

Meer informatie over de voorwaarden, het inschrijfformulier en een model van samenwerkingsovereenkomst kan worden gedownload op www.vito.be/kmo - rubriek ‘Duurzaam bouwen’.

Meer informatie: carine.vanhove@vito.be of tel. + 32 14 33 69 79.

_______________________

[1] Zie www.duwobo.be en de transitieagenda ‘Vlaanderen in de steigers. Visie op duurzaam wonen en bouwen in 2030 en actie voor nu’ (http://www.duwobo.be/media/transitieagenda_2007.pdf).